Siirry sisältöön

Radiotaajuuskirja/4625 kHz

Wikikirjastosta

4625 kHz on taajuus, jolla venäläinen lyhytaaltoasema lähettää 24 tuntia vuorokaudessa torven tööttäystä muistuttavaa kanavamerkkiä. Asema tunnetaan englanniksi nimellä The Buzzer ja venäjäksi Жужжалка (humisija). Asemalla oli vuoteen 2010 asti tunnuksena UVB-76 (oikeasti UZB-76 / УЗБ76, joka oli virheellisesti tulkittu UVB:ksi harrastajien toimesta), mutta viime vuosina asema on käyttänyt viestejä lähettäessään useita asemakutsuja. [1]

Asema on lähettänyt tällä taajuudella ainakin vuodesta 1973 alkaen. Tunnusomainen torven ääni on ollut käytössä vuodesta 1990, jolloin asema siirtyi Moskovan sotilaspiirin Povarovossa sijainneelta 114. viestintäkeskuksesta läntiselle sotilaspiirille. Aiemmin taajuudella lähetettiin 2 sek välein piippausta. Humisijan ääntä tuottava laitteisto on hajonnut useita kertoja ja mm. Youtubessa ja muilla harrastajasivustoilla on hajoamisista tallenteita.

Kanavamerkkiääni ja viestit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Torviääni kestää 1,2 sek, jonka jälkeen on tauko 1-1,3 ja ääni toistuu. Asema lähettää AM-modulaatiolla, jossa on vaimennettu alempi sivubandi. Siksi sitä yleensä otetaan vastaan USB-modulaatiolla. Asemalta tulee humisija-äänen lisäksi harvoin Monolit- ja Uzor-tyyppisiä viestejä, jotka koostuvat venäläisistä tavausaakkosista ja numeroista. Taajuus 4625 kHz sijaitsee Traficomin taajuusjakolistan mukaan HF-linkeille ja siirtyvälle liikenteelle varatulla kaistalla, joten tämä asema ei lähetä täysin sopimattomalla taajuusalueella.

Venäläinen priyom.org-harrastussivusto kertoo aseman kuuluvan maavoimien läntiselle sotilaspiirille ja lähetinten olevan Moskovan ja Pietarin lähistöllä. Asemaa kontrolloidaan 60. viestintäkeskuksesta. Humisija on yleensä varsinkin yöaikaan hyvin Suomeen kuuluva.

  1. http://kiwi-kuo.aprs.fi:8073/?f=4625.00usbz10