S5 Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut/Kuu

Wikikirjastosta
Peruskoulun ympäristöoppi 3-6 • S5 Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut

Maapallo ja avaruus

MaailmankaikkeusLähiavaruusAurinkokuntaMaapallon rakenneKuuVuodenajatPäivän ja yön vaihtelu

Kuu on maan kiertolainen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuu heijastaa Auringon valoa.

Monilla planeetoilla on kuita. Joillakin planeetoilla on enemmän kuin yksi kuu ja niillä on erilaisia nimiä. Maapallolla on yksi kuu, jonka nimi on yksinkertaisesti Kuu. Kuu kiertää maapalloa omalla radallaan. Yksi kierros maapallon ympäri kestää yhden kuukauden. Yötaivaalla näet kuun kirkkaana, mutta kuu ei itse paista vaan heijastaa Auringon valoa.

Kuun vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio näyttää, kuinka kuu paljastuu.
Animaatio näyttää, kuinka kuu paljastuu, kun Auringon valo osuu siihen. Kuu ei itse paista vaan heijastaa Auringon valoa. Voit itse kokeilla, kuinka pyöreä pallo tulee pimeässä huoneessa näkyviin, jos kuljetat taskulamppua sen ympärillä.

Jos seuraat kuuta kuukauden ajan, huomaat, että välillä se näkyy vain ohuena sirppinä, välillä puolikkaana ja välillä kokonaan. Välillä taas kuu on kokonaan kadonnut. Kuu ei kuitenkaan muuta kokoaan, vaan Auringon valon suunta muuttuu. Kokonaan näkymätöntä kuuta, sirppiä, puolikuuta ja täysikuuta kutsutaan kuun vaiheiksi.

Uusikuu on silloin, kun Aurinko on maasta katsottuna kuun takana. Aurinko valaisee kuusta sen puolen, joka on maasta poispäin. Siksi emme näe kuuta.

Kuun sirpin ja puolikuun aikana Auringon valo valaiseen kuuta maasta katsottuna sivulta, minkä vuoksi näemme kuusta vain pienen osan.

Täysikuun aikaan näemme koko kuun, koska Auringon valo valaisee kuun koko maata kohti olevan puolen.

Kuva havainnollistaa kuun vaiheita.
Kuva havainnollistaa kuun vaiheita. 1. uusikuu, 2. kuun sirppi (kasvava), 3. puolikuu (kasvava), 5. täysikuu, 7. puolikuu (vähenevä), 8. kuun sirppi (vähenevä), 9. uusikuu.

Tehtäviä ja pohdittavaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kokeile itse tehdä taskulampulla ja pallolla kuun vaiheet. Pimennä huone ja laita pallo pöydälle. Pyydä sitten pariasi kulkemaan taskulampun kanssa pallon ympäri osoittaen valoa palloon. Huomaat, kuinka ensin tulee näkyviin sirppi, sitten puolikas ja lopulta koko pallo.