Siirry sisältöön

S5 Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut/Maailmankaikkeus

Wikikirjastosta
Peruskoulun ympäristöoppi 3-6 • S5 Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut

Maapallo ja avaruus

MaailmankaikkeusLähiavaruusAurinkokuntaMaapallon rakenneKuuVuodenajatPäivän ja yön vaihtelu

Mitä maailmankaikkeus tarkoittaa?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailmankaikkeus tarkoittaa koko suurta avaruutta, sen ainetta ja energiaa ja myös Maapalloa osana sitä. Maailmankaikkeudella tarkoitetaan kaikkea, mitä on olemassa. Joskus maailmankaikkeudesta käytetään myös nimitystä universumi.

Maailmankaikkeuden rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvassa meidän kotigalaksimme, jota kutsutaan nimellä Linnunrata. Galaksi koostuu miljardeista tähdistä. Jossain tässä kuvassa on myös meidän oma tähtemme Aurinko, jota maapallo kiertää.
Kuvassa meidän kotigalaksimme, jota kutsutaan nimellä Linnunrata. Arvellaan, että meidän kotigalaksimme koostuu noin sadasta miljardista tähdestä. Jossain tässä kuvassa on myös meidän oma tähtemme Aurinko, jota maapallo kiertää.

Maailmankaikkeus koostuu tähdistä ja niiden välillä olevasta hyvin harvasta tähtienvälisestä aineesta. Tähtiä on maailmankaikkeudessa miljardeja. Suurin osa tähdistä on kuitenkin niin kaukana meistä, että näemme niistä yötaivaalla vain joitakin tuhansia.

Tähdet eivät ole maailmankaikkeudessa tasaisesti vaan ryhmittyminä, joita kutsutaan galakseiksi. Galakseja on erikokoisia ja -muotoisia. Yhdessä galaksissa voi olla tähtiä miljoonista biljoooniin. Meidän kotigalaksimme nimi on Linnunrata. Myöskään galaksit eivät ole maailmankaikkeudessa tasaisesti vaan ryhmittyneinä joukoiksi, joita kutsutaan galaksijoukoiksi tai hieman pienemmiksi galaksiryhmiksi.

Maailmankaikkeus on hyvin suuri. Se on niin suuri, että sen etäisyyksistä puhuttaessa ei käytetä mittayksikkönä kilometrejä vaan valovuosia. Valovuosi on matka, jonka valo kulkee vuodessa. Valonnopeus on noin 300 miljoonaa metriä sekunnissa eli tunnissa valo matkustaa noin 1 080 000 000 kilometriä.

Miten maailmankaikkeus sai alkunsa?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämänhetkisen tieteellisen käsityksen mukaan maailmankaikkeus sai alkunsa tapahtumasarjasta, jota kutsutaan nimellä alkuräjähdys (Big Bang). Alkuräjähdyksessä ei oikeastaan räjähtänyt mikään, vaan siinä syntyi tyhjästä aika, paikka ja kaikki materia. Ennen alkuräjähdystä ei siis ollut mitään. Sitten aivan pienessä ajan hetkessä, noin 14 miljardia vuotta sitten, maailmankaikkeus syntyi ja lähti laajenemaan.

Tärkeää muistaa!
  • Maailmankaikkeus tarkoittaa kaikkea, mitä on olemassa.
  • Maailmankaikkeus koostuu tähdistä, jotka ovat ryhmittyneet galakseiksi.
  • Kotigalaksimme nimi on Linnunrata.
  • Maailmankaikkeuden etäisyyksiä mitattaessa käytetään mittayksikkönä valovuotta.

Tehtäviä ja pohdittavaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alkuräjähdysteoria on tieteellinen ja tieteellisesti todistettu selitys maailmankaikkeuden syntymälle. Etsi kansantaruista ja uskonnoista vaihtoehtoisia selityksiä ja myyttejä maailman synnystä.
  2. Tekstissä kerrotaan, kuinka monta kilometriä valo matkustaa tunnissa. Laske sen avulla, montako kilometriä valo matkustaa vuodessa, eli kuinka monta kilometriä on valovuosi. Vuorokaudessa on 24 tuntia ja vuodessa 365 vuorokautta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]