Shakki/rnbqkbnr;pppp1ppp;8;4p3;4P3;8;PPPP1PPP;RNBQKBNR w KQkq

Wikikirjastosta

<<

>>

FEN: rnbqkbnr/pppp1ppp/8/4p3/4P3/8/PPPP1PPP/RNBQKBNR w KQkq
ECO: C20
Opening explorer
Game Explorer
Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia-tietosanakirjassa on artikkeli aiheesta:

Avopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä asema saavutetaan siirroilla

1.e4 e5

Jatkopelit

2.Rf3 Kuningasratsuavaukset
2.f4 Kuningasgambiitti C30-C39 (Torjuttu kuningasgambiitti C30)
2.Rc3 wieniläinen peli
2.Lc4 lähettipeli
2.Ld3 Kilpikonna-avaus
2.d4 exd4 keskuspeli
2.d4 exd4 3.c3 tanskalainen gambiitti
2.Re2 Alapinin avaus
2.c3 Lopezin avaus
2.c4 Valasavaus (w:Luettelo shakkiavauksista)
2.d3
2.a3 Mengarinin avaus (w:Luettelo shakkiavauksista)
2.Lb5 portugalilainen avaus
2.Dh5 Parhamin hyökkäys
2.g3
2.Le2
2.h3
2.Df3?! Napoleonin avaus
2.b4
2.b3

Avopeleiksi sanotaan kaikkia pelejä, jotka alkavat siirtoparilla 1.e4 e5. Näillä avauksilla on keskenään joitain yhtäläisyyksiä ja erityisesti lähettipeli usein muuntuu wieniläisen pelin muunnelmaksi. Kuningasgambiitti oli erityisen suosittu 1800-luvulla. Valkoinen uhraa siinä sotilaan kehittääkseen nopeasti upseerinsa ja saadakseen mustan e-sotilaan pois keskustasta. Myös wieniläisessä pelissä hyökätään usein mustan keskustaan siirrolla f2-f4.

Keskuspelissä (2.d4) valkoinen avaa välittömästi keskustan, mutta jos musta pelaa 2...exd4, valkoisen pitää pelata varhainen daamisiirto 3.Dxd4 saadakseen sotilas takaisin. Vaihtoehtona on myös uhrata yksi tai kaksi sotilasta, kuten esimerkiksi tanskalaisessa gambiitissa.

Aikaiset daamisiirrot Parhamin hyökkäyksessä näyttävät amatöörimäisiltä, mutta esimerkiksi yhdysvaltalainen suurmestari Hikaru Nakamura on pelannut sitä muutaman kerran turnaustilanteessa. Portugalilainen avaus, Alapinin avaus, Konstantinopolskin avaus ja käänteinen unkarilainen avaus ovat harvinaisempia valkoisen avausyrityksiä.

Puolustuksista Damianon puolustus on heikko – elefanttigambiitti ja latvialainen gambiitti sisältävät omat riskinsä. Philidorin puolustus on solidi mutta passiivinen puolustus mustalle. Valkoinen saa siinä helposti tilaedun ja siksi sitä käytetäänkin huipputasolla harvoin.

Siirto
Myös musta ryhtyy kamppailemaan keskustasta siirrolla 1...e5. Valkea vastaa siihen useimmiten siirrolla 2.Rf3 Kuningasratsuavaukset, jolla se hyökkää mustan sotilaan kimppuun, valmistelee linnoitusta ja tukee mahdollista sotilassiirtoa d4.
Vaihtoehdot
Jatkot