Viisautta wikin tekoon/Wikin käyttöönottoprosessi/Wikin valinta/Wikikokeiluja

Wikikirjastosta

Tämä sivu sisältää wikiselvityksen yhteydessä tehdyn vertailevan kokeilun tulokset.

Yleiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisenssit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Alustan lisenssit, sisällön lisensointitavat.
  • GPL2, CC

Lukitustavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • lukko
  • automerge (miten toimii, milloin toimii, mitä jos ei toimi)
  • manual merge

(Mobiililaitteet)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • mitkä laitteet?

Confluence[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaatii rekisteröitymisen laskutustietoineen tai Tomcatin

MediaWiki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MediaWiki on erityisesti Wikipediasta ja muista Wikimedia-säätiön verkkopalveluista tuttu, laajasti käytetty wikialusta.

Wikisovellouksen valintaan vaikuttavat tekniset ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MediaWiki on PHP-kielinen avoimen lähdekoodin sovellus. Se käyttää tietokantaa tietojen tallentamiseen, ja sopii yhteen MySQL, PostgrSQL ja SQLite tietokantojen kanssa.

Wikin valintaan vaikuttavat resurssitekijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikialusta on ilmakseksi ladattavissa GPL2-lisenssillä. Wikin käyttöönotto vaatii jonkin verran teknistä osaamista. MediaWikin sivuilla on tarjolla ohje wikin asentamisesta ja ylläpidosta, mutta asiantuntemus on tarpeen myös sen seuraamisessa. Ylläpitoa helpottamaan on tarjolla useita työkaluja, kuten erilaisia tilastoja sivujen sisällöistä, linkeistä ja käyttäjistä. MediaWikin käyttäjille on myös oma (englanninkielinen) keskustelufoorumi, jossa on wikin käyttöön ja ylläpitoon liittyvien kysymysten lisäksi joitain artikkeleita. Wikin käyttöön on ohjeita myös videoina. [Kuva?: ylläpitotyökalut]

Käytön helppous, mukavuus, käytettävyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[Kuva: perusnäkymä sivusta] Mediawikin peruskäyttöliittymä on melko selkeä ja pääosin hyvin johdonmukainen. Se on myös monelle Wikipediasta tuttu ja siten luonteva käyttää. Käyttäjä voi personoida käyttöliittymää esimerkiksi valitsemalla kielen ja ulkoasun. Sivujen lukemiseen ja kirjoittamiseen tarvitsemat perustyökalut löytyvät nopeasti. Sivujen etsimistä helpottavat sivulistaukset kategorioiden mukaan sekä toimiva ja monipuolinen hakutoiminto.

Uuden sivun voi luoda menemällä sellaiseen osoitteeseen, jossa ei ole sivua. Tämä voi tapahtua esimerkiksi seuraamalla käyttäjän itse tai toisen käyttäjän luomaa linkkiä. Sisältöä muokataan tekstieditorilla käyttäen mediawikin omaa merkkaustapaa. Myös jotkin HTML-merkkaukset hyväksytään. Yleisimpiin merkkauksiin on tekstieditorin ylälaidassa painikkeet, mutta monipuolisempi käyttö vaatii alkuun ohjeen lukemista. Linkittäminen toisiin wiki-sivuihin onnistuu helposti kirjoittamalla sivun nimi kaksinkertaisiin hakasulkuihin, ja siihen on myös painike. Muokkaamisen jälkeen sivusta voi katsoa esikatselun, mutta sitä ei voi suoraan muokata WYSIWYG-editorin tavoin. [Kuva: editori/painikepalkki]

MediaWiki ei käytä lukitusta estämään useampaa käyttäjää muokkaamasta samaa sivua. Jälkimmäisenä muutoksensa tallentanut saa ilmoituksen jonkun muun tekemistä muutoksista, ja hänen on manuaalisesti yhdistettävä itse tekemänsä muutokset toisen tekemiin muutoksiin kopioimalla ja liittämällä tekstinpätkät. [Kuva?: sivuhistoria/diff]

Multimedian käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvat ja muut tiedostot liitetään wikiin linkittämällä ne sivuun siihen tarkoitetulla merkkauksella. Jos linkitettyä tiedostoa ei ole olemassa, sen voi lähettää wikiin klikkaamalla linkkiä ja käyttämällä siitä aukeavaa lähetyslomaketta. TODO: Upload käyttöön

Versionhallinta ja sivuhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki sivujen versiot näkyvät rajattomassa sivuhistoriassa, josta mitä tahansa versiota voi katsella ja kahta versiota voi verrata toisiinsa. Vertailu näyttää kaksi versiota vierekkäin tekstieditorin käyttämässä muodossa ja korostaa muuttuneet kohdat yleisesti käytetyllä tavalla, joka on melko selkeä ja nopeasti opittavissa. Versiohistoriassa näkyvät myös kuka sivua on muokannut, milloin, ja mahdollinen muokatessa jätetty kommentti. Vanhoja versioita voi Sivun voi palauttaa helposti haluttuun aikaisempaan versioon. Käyttäjä voi merkitä sivuja omaan tarkkailulistaansa, jonka avulla tiettyjen sivujen muutoksia voi kootusti seurata. Myös koko wikin viimeisimpien muutosten lista on nähtävillä.

Miten data saadaan ulos wikistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MediaWikistä saa yksittäisiä sivuja tai yhden kategorian kaikki sivut helposti XML-muotoisena tiedostona ulos, haluttaessa myös sisältäen koko versiohistorian. Tämä tiedosto on kuitenkin sellaisenaan käytettävissä vain toisessa MediaWikiä käyttävässä wikissä, joten se ei pelkästään auta, jos halutaan siirtyä käyttämään toista wikialustaa. Siirtymistä helpottavia työkaluja on saatavilla, mutta niiden käyttö vaatii teknistä asiantuntemusta.

Erityiskäyttö ja –käyttäjäryhmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kielivaihtoehtoja on valittavissa runsaasti, mukaan lukien suomi. Esteettömyys on otettu huomioon mm. asettamalla itse sisältö sivun alkuun, käyttämällä pikanäppäimiä ja antamalla pikalinkit valikkoon ja hakuun siirtymiseksi. Mobiilikäyttö on mahdollista, mutta erittäin hankalaa. Muokkaus, räätälöinti ja lisäosat MediaWikiin on saatavilla wikin toiminnallisuutta laajentavia lukuisia lisäosia, kuten kalenteri ja kuvagalleria. Lisäosat voivat kuitenkin olla kenen tahansa tekemiä, joten niiden tietoturva on hyvä tarkistaa esimerkiksi lisäosan saaman palautteen perusteella. Jos teknistä asiantuntemusta on käytössä, voi lisäosia tehdä itse tai muokata wikialustaa haluamakseen.

DokuWiki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DokuWiki on dokumentaation luontiin suunnattu wikialusta.

Wikisovellouksen valintaan vaikuttavat tekniset ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DokuWiki on avoimen lähdekoodin PHP-kielinen sovellus. Se käyttää tallennusratkaisuna tavallisia tiedostoja, eikä siten tarvitse erillistä tietokantaa.

Wikin valintaan vaikuttavat resurssitekijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikialusta on ilmaiseksi ladattavissa ja lisensoitu GPL2-lisensillä. Asennus on hyvin yksinkertaista ja nopeaa. Myös ylläpitotyökalujen käyttö on helppoa, mutta kovin monipuolisia työkaluja ei perusasennuksessa ole tarjolla. DokuWikin käyttöön on tarjolla hyvät ohjeet sekä joitain videoita wikin käytöstä. Käytön ja ylläpidon tueksi on olemassa myös DokuWikin keskustelufoorumi.

Käytön helppous, mukavuus, käytettävyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[Kuva: perusnäkymä sivusta] DokuWikin käyttöliittymä on yksinkertainen ja selkeä. Perustyökalut sivujen lukemiseen ja muokkaamiseen löytyvät nopeasti. Sivujen etsiminen tukena, sisältöön lisättyjen linkkien lisäksi, on vain yksinkertainen hakukone. Sivujen löytymistä kannattaa tukea etsimällä jokin tarkoitukseen sopiva lisäosa. Käyttäjä ei itse voi personoida käyttöliittymää.

[Kuva: työkalupalkki, esim. linkki-työkalu auki] Uuden sivun luominen tapahtuu wikeille tyypilliseen tapaan, esimerkiksi seuraamalla tyhjään sivuun osoittavaa linkkiä tai hakemalla sivua, jota ei ole olemassa. Sivua muokataan tekstieditorilla, jossa on työkalupalkki yleisimpiä toimintoja varten. Editorissa käytetään DokuWikin omaa merkkaustapaa, jossa on paljon samaa mm. MediaWikin kanssa, ja se on melko nopeasti opittavissa ohjeen avulla. Ohjelmakoodin liittäminen sivuille on hyvin tuettu. Ylläpitäjä voi tarvittaessa sallia myös HTML-merkkauksen sellaisenaan. Linkittämistä muihin sivuihin on helpotettu tarjoamalla lista olemassa olevista sivuista ja mahdollisuus hakea sivun nimeä. Sivua voi esikatsella, mutta WYSIWYG-editoria ei perusasennuksessa ole mukana.

Sivujen samanaikainen muokkaaminen estetään lukituksen avulla. Kun käyttäjä aloittaa muokkaamisen, sivu lukitaan niin, etteivät muut käyttäjät pääse muokkaamaan samaa sivua. Muokkaamista yrittäville näytetään, kuka sivua on muokkaamassa ja kuinka kauan lukitus vielä kestää. [Pitäisikö selittää lukituksen kestoa tai poistaa maininta kokonaan?]

Multimedian käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[Kuva: uploader] Sivuun voi liittää tiedostoja tekstieditorin työkalupalkin kautta avattavalla lomakkeella. Tiedostot ladataan ensin wikiin, ja valitaan sitten sivuun liitettävä tiedosto. Tiedostot näkyvät tekstieditorissa tiedostonimen perusteella merkattuna. Ilman lisäosia DokuWiki tukee mm. yleisimpiä kuvatiedostoja ja useita dokumenttiformaatteja, mutta ei esimerkiksi äänitiedostoja tai videoita.

Versionhallinta ja sivuhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[Kuva: versiohistoria tai diff] DokuWikin sivuhistoria näyttää rajattomasti kaikki sivun versiot, ja niistä voi vapaasti valita kaksi versiota verrattaviksi. Vertailu näyttää eri versiot vierekkäin ja korostaa muuttuneet kohdat MediaWikin tavoin. Sivuhistoriassa näkyvät muokkausajankohdat, muokkauksen tehnyt käyttäjä sekä mahdollinen muutoskommentti. Haluttua versiota voi myös katsella, ja katselusivun kautta palauttaa kyseisen version käyttöön. Wikin viimeisimmät muutokset näytetään kootusti sille tarkoitetulla sivulla.

Miten data saadaan ulos wikistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksittäisen sivun saa DokuWikistä tallennettua HTML-sivuna tai DokuWikin omaa merkkausta käyttävänä tekstitiedostona. Ilman lisäosien asentamista datan saaminen ulos on siis hyvin hankalaa, sillä edes useampaa sivua kerrallaan ei voi tallentaa, eikä DokuWikin merkkausta voi käyttää suoraan muissa wikialustoissa. Tähän on kuitenkin tarjolla useita lisäosia, joilla onnistuu esimerkiksi sivujen tallentaminen tekstinkäsittelyohjelmien ymmärtämässä muodossa tai pdf-tiedostoina.

Erityiskäyttö ja –käyttäjäryhmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DokuWiki toimii monilla eri kielillä, ja myös suomi on mukana. Tärkeimmät toiminnot on käytettävissä myös pikanäppäinten avulla sekä sivua katsellessa että tekstieditorissa. Mobiilikäyttö on hankalaa, mutta onnistuu jotenkuten.

Muokkaus, räätälöinti ja lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisäosien asentaminen on tehty DokuWikissä erittäin helpoksi, ja erilaisia lisäosia on saatavilla laaja valikoima. Lisäosien tekemiseen on myös tarjolla aputyökaluja ja ohjeita, mikäli teknistä asiantuntemusta kehittämiseen on käytettävissä.

JSPWiki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PmWiki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PmWiki on kirjoittamisen helppoutta painottava yksinkertainen wikialusta.

Wikisovellouksen valintaan vaikuttavat tekniset ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikialusta on avoimeen lähdekoodiin perustuva PHP-sovellus. Wikin tiedot tallennetaan tavallisiin tiedostoihin, eikä erillistä tietokantaa tarvita.

Wikin valintaan vaikuttavat resurssitekijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PmWikin voi ladata ilmaiseksi GPL2-lisenssillä. Asennus vaatii joidenkin tiedostojen muokkaamista käsin, joten teknistä asiantuntemusta on hyvä olla, vaikka asennukseen on myös ohjeistus tarjolla. Ylläpito vaatii usein muulloinkin tiedostojen muokkaamista ja osittain myös koodaamista, joten tekninen osaaminen on siinä tarpeen.

Käytön helppous, mukavuus, käytettävyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[Kuva: perusnäkymä] Peruskäyttöliittymä on hyvin yksinkertainen ja selkeä, ja peruskäytön työkalut löytyvät nopeasti. Sivujen löytymistä auttaa vain yksinkertainen haku, joten sivujen sisältöön liitettävät linkit ovat tärkeitä. Uuden sivun luomiseksi tulee ensin lisätä jollekin toiselle sivulle linkki, jonka avulla pääsee uutta sivua muokkaamaan. Muokkaaminen tapahtuu yksinkertaisella tekstieditorilla, käyttäen PmWikin omaa merkkausta. Tekstieditori ei tarjoa valmiita painikkeita, mutta sen alapuolella näkyy pikaohjeena yleisimmät merkkaukset sekä linkit kattavampaan ohjeistukseen.

[Kuva: editori (sis. Ohje)] PmWiki ei käytä lukitsemista yhtäaikaisen muokkaamisen estämiseen. Se tekee kuitenkin kahden käyttäjän tekemien muutosten yhdistämisen osittain automaattisesti. Jos kaksi käyttäjää muokkaa samaa sivua, saa viimeisenä sivun tallentanut ilmoituksen, että sivua on muokannut joku muukin. Automaattisesti yhdistetty sivu näytetään käyttäjälle, joka voi varmistaa yhdistämisen menneen oikein. Mikäli automaattinen yhdistäminen ei onnistu, näytetään käyttäjälle korostetusti manuaalista yhdistämistä vaativat kohdat. Automaattinen yhdistäminen helpottaa huomattavasti kirjoittajan työtä, mutta voi aiheuttaa epävarmuutta onko automaatti toiminut oikein.

Multimedian käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvien liittäminen sivuille tapahtuu yksinkertaisimmillaan kirjoittamalla verkossa olevan kuvan osoite sellaisenaan tekstin sekaan. Jos kuva halutaan lisätä omalta koneelta, kirjoitetaan tekstin sekaan liitetiedostoille määritelty merkkaus ja tallennetaan sivu. Jos liitetiedostoa ei ole vielä ladattu palvelimelle, näkyy sen kohdalla linkki sivulle, jonka kautta käyttäjä voi ladata tiedoston. Liitetiedostojen lataaminen toimii vastaavasti myös muille tiedostotyypeille.

Versionhallinta ja sivuhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[Kuva: versiohistoria] PmWikin käyttämä sivuhistoria on toteutettu yksinkertaisesti sivuna, jossa näkyy kaikki eri versioiden väliset muutokset. Mikäli eri versioita on suuri määrä, voi sivusta tulla vaikeaselkoinen. Kahden tietyn version vertaaminen ei ilman lisäosia onnistu, vaan sivulla näkyy vain peräkkäisten versioiden erot. Erojen näyttäminen on tehty hyvin havainnollisesti.

Miten data saadaan ulos wikistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Datan ulos saamiseen ei ole PmWikissä oletuksena tarjolla minkäänlaisia työkaluja. Lisäosien avulla on mahdollista esimerkiksi tallentaa koko wiki HTLM-muodossa tai tulostaa yksittäisiä sivuja PDF-tiedostoina, mutta niiden käytössä on hyvä olla jonkin verran teknistä asiantuntemusta.

Erityiskäyttö ja –käyttäjäryhmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PmWikin saa useille eri kielille, suomi mukaan lukien, mutta kieliversioiden käyttöönotto on tavallista vaativampaa. Eri kieli eri käyttäjille on mahdollista lisäosien avulla. Osa käyttöliittymästä toimii myös näppäinkomennoilla. Mobiilikäyttö onnistuu jotenkuten, ja erityisesti sivujen toimimisen nopeus ilahduttaa.

Muokkaus, räätälöinti ja lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PmWikin perusajatus on tarjota vain välttämätön perustoiminnallisuus oletuksena, ja laaja valikoima lisäosia joita wikiin voi tarpeen mukaan lisätä, ja esimerkiksi käyttäjän rekisteröityminen on asennettava lisäosana. Lisäosia on tarjolla jonkin verran, mutta niiden asentaminen on hieman hankalaa ja vaatii yleensä tiedostojen muokkaamista käsin. Avoimen lähdekoodin sovelluksena myös PmWikin räätälöinti onnistuu tarvittaessa.

TWiki / FosWiki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

XWiki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wetpaint[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wetpaint on hyvin helppokäyttöiseksi tehty, hostattu wikipalvelu. Se tarjoaa paljon valmiita työkaluja ja sivupohjia oman wikin luomisen helpottamiseksi.

Wikisovellouksen valintaan vaikuttavat tekniset ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wetpaint toimii hostattuna palveluna, joten sitä käyttäessä ei tarvitse minkäänlaista palvelinta. Ylläpito tapahtuu kokonaan selaimen kautta, mutta tuki eri selaimille on osittain puutteellista. Tuki luvataan uusille Firefox ja IE –selaimille, mutta ei esimerkiksi Operalle tai Safarille [1].

Wikin valintaan vaikuttavat resurssitekijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[Kuva: wikin luonnin 3 steps] Wikin voi luoda Wetpaintin kotisivuilla nopeasti ilman teknistä asiantuntemusta. Luominen on ilmaista, mutta maksullisella versiolla voi estää mainosten näyttämisen sivustollaan ja käyttää joitain lisäominaisuuksia. Asetusten säätäminen on tehty helpoksi, ja ylläpitotoiminnot ovat yksinkertaisia ja selkeitä kenen tahansa käytettäväksi. Myös ohjeistus on kattava ja helppotajuinen.

Käytön helppous, mukavuus, käytettävyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[Kuva: yleisilme] Wetpaint pyrkii vahvasti helppokäyttöisyyteen, mutta osittain käytettävyyden kustannuksella. Sivustolla on paljon erilaisia työkaluja, joiden sijoittelussa ja ulkoasussa ei ole kovin selkeää yhtenäistä linjaa. Tärkeimmät toiminnot ovat näkyvästi esillä, mutta esimerkiksi sivuhistoria on vain yksi tavallinen linkki lukuisten muiden joukossa. Wetpaintissa käytetään paljon erillisiä ikkunoita kullekin työkalulle, mikä tekee käytöstä hieman hitaan ja työlään tuntuisen. Mainokset häiritsevät käyttöä ajoittain paljonkin.

[Kuva: editori] Uuden sivun voi luoda wikeille tyypilliseen tapaan tyhjään sivuun osoittavan linkin tai hakukoneen kautta, mutta sille on tarjolla myös oma painike. Sivut muodostavat hierarkian, jota käytetään päänavigoinnin näyttämiseen. Löytämisen apuna toimii myös selkeä ja yksinkertainen hakukone. Kukin sivu luodaan sivuhierarkiassa haluttuun paikkaan. Se voidaan luoda myös jonkin valmiin tai itse luodun sivumallin pohjalta. Sivua muokataan WYSIWYG-tyyppisellä editorilla, jolla monipuolinen muotoilu onnistuu ilman ohjeiden lukemista tai merkkauksen opettelemista. Linkin voi lisätä valitsemalla haluttu sivu hierarkiasta tai hakemalla nimen perusteella. Editori tuntuu erityisesti kuvia sisältäviä sivuja muokatessa hitaalta.

Wetpaint ei lukitse sivuja niiden muokkaamisen ajaksi. Jos kaksi käyttäjää muokkaa samaa sivua, saa viimeisenä tallentanut ilmoituksen toisen käyttäjän tekemistä muutoksista. Muutokset pitää yhdistää manuaalisesti tai valita joko oma tai toisen käyttäjän tallentama versio.

Multimedian käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[Kuva: upload-lomake?] Wetpaintissa voi lisätä sivun sisältöön kuvia ja videoita, jotka näkyvät haluttaessa myös erillisissä kuva- ja videogallerioissa. Kuvia voi lisätä lataamalla ne omalta koneelta (korkeintaan 400x500 pikseliä ja tiedostokoko alle 500k) tai hakemalla niitä suoraan muualta verkosta. Videoita voi lisätä hakemalla niitä videopalveluista tai antamalla videon osoite verkossa. Kuvista ja videoista voi tehdä myös kokoelmia. Sivun alalaidassa näkyviksi liitetiedostoiksi voi lisätä mitä tahansa tiedostoja, jos on rekisteröitynyt käyttäjä. Rajoituksena on yhteensä 40 tiedostoa ja korkeintaan 2MB tiedostoa kohden yhdellä sivustolla.

Versionhallinta ja sivuhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[Kuva: sivuhistoria / vertailu] Kunkin sivun alalaidassa näkyy sivun viimeisimmän muutoksen ajankohta, tekijä ja tehty muutos (esim. ”kaksi sanaa lisätty”). Sivuhistoriassa näkyy kaikki sivun versiot ja niistä voi valita kaksi verrattaviksi. Vertailu näyttää yhdistetyllä sivulla värien ja yliviivauksen avulla versioiden välillä lisätyt ja poistetut kohdat. Sen tulkitseminen ei ole aina selvää, sillä esimerkiksi käyttäjän siniseksi värjäämä teksti näyttää samalta kuin lisätyksi merkityt tekstit, sillä sinistä väriä käytetään tarkoittamaan lisäyksiä. Versiohistoriasta tietyn version valitseminen nykyiseksi on helppoa, mutta vaatii ylläpidon hyväksymän käyttäjän tunnukset. Kaikista muutoksista voi jättää kommentin, joka näkyy historiassa.

Miten data saadaan ulos wikistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki Wetpaintiin lisätty sisältö julkaistaan sivuilla Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike –lisenssin alaisena, mikä rajoittaa hieman sen kaupallista hyödyntämistä. Sivuston koko sisällön saa kokonaisuutena ladattuna jokaisen sivun HTML-muodossa sisältävänä pakettina. Sen hyödyntäminen suoraa muissa wikialustoissa on kuitenkin hyvin hankalaa.

Erityiskäyttö ja –käyttäjäryhmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wetpaint on käytettävissä vain englanniksi. Näppäinkomentoja toimintoihin hyödynnetään osassa sivun editoria, mutta ei kattavasti. Mobiilikäyttö onnistuu sivujen lukemisen osalta, joskin se tuntuu hyvin raskaalta.

Muokkaus, räätälöinti ja lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[Kuva?: widget-lista] Wikiä ei voi itse räätälöidä, mutta siihen voi liittää erilaisia lisäosia kuten rss-syötteen lukija, äänestys, chat ja erilaiset pikkupelit. Sivuille voi myös liittää verkosta löytyvän haluamansa flash-sovelluksen. Wetpaint sisältää lisäksi valmiina keskustelupalstan sekä muita kommunikointivälineitä käyttäjien välillä.

Wikispaces[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikispaces on helppokäyttöinen hostattu wikialusta, joka tarjoaa ilmaisia ja maksullisia versioita erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Wikisovellouksen valintaan vaikuttavat tekniset ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hostattuna palveluna Wikispaces ei tarvitse palvelinta. Se toimii nykyaikaisilla selaimilla kuten Firefox 3 ja IE 7.

Wikin valintaan vaikuttavat resurssitekijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikin käyttöönotto on erittäin helppoa ja nopeaa. Myös ylläpito on yksinkertaista, ja alusta tarjoaa monia ylläpitäjän työtä helpottavia työkaluja. Niistä suuri osa on kuitenkin käytettävissä vasta maksullisissa versioissa. Maksullisia versioita on kolme, joista halvimman saa perusopetuskäyttöön [K12] ilmaiseksi [2]. Ohjeet käyttöön ja ylläpitoon ovat selkeät, mutta eivät aina riittävän kattavat. Wikialustan käyttäjäyhteisölle on myös keskustelufoorumi, jolta saattaa löytyä vastaus joihinkin ongelmiin. [Kuva: ”asennus”]

Käytön helppous, mukavuus, käytettävyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[Kuva: perusnäkymä] Wikin käyttö tuntuu intuitiiviselta ja sujuvalta. Tärkeimmät työkalut ovat selkeästi esillä, ja myös harvemmin käytetyt toiminnot löytyvät nopeasti. Ilmaisessa versiossa wikissä näytetään mainoksia, mutta ne ovat hyvin hillittyjä eivätkä häiritse käyttöä. Sivujen löytämistä tukevat navigointipalkissa näkyvä lista sivuista sekä yksinkertainen hakukone.

[Kuva: editori] Uuden sivun voi luoda wikimäisesti tekemällä toiselle sivulle linkki uuteen sivuun, tai luomalla suoraan uusi sivu siihen tarkoitetusta painikkeesta. Muokkaamiseen käytetään yksinkertaista ja sujuvasti toimivaa WYSIWYG-editoria, mutta haluttaessa myös tekstimuotoista wikimerkkausta voi itse muokata. Editorilla saa aikaan tärkeimmät muotoilut, mutta monimutkaisemmissa tarvitaan tekstieditoria ja ohjetta wikissä käytetystä merkkauksesta.

Wikispaces ei estä useampaa käyttäjää muokkaamasta sivua samaan aikaan. Tallennuksen yhteydessä se yrittää automaattisesti yhdistää eri käyttäjien tekemät muutokset. Jos automaattinen yhdistäminen ei onnistu, voi viimeisenä tallentanut käyttäjä tallentaa omat muutoksensa uudeksi versioksi edellisten päälle, tai jatkaa sivun muokkaamista ja katsoa muiden tekemät muutokset yhdistämistä varten. Näissä tapauksissa yhdistämisen tekeminen on hieman hankalaa.

Multimedian käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[Kuva: tiedostojen lataus] Sivuihin voi liittää kuvatiedostoja suoraan verkosta tai lataamalla ne omalta koneelta. Videoita ja ääntä voi liittää käyttämällä esimerkiksi Youtuben videoiden liittämiseen tarkoitettu toimintoa. Lisäksi haluamiaan tiedostoja voi ladata sivulle ja linkittää ne ladattaviksi tiedostoiksi. Ilmaisessa versiossa yksittäisen tiedoston koko on korkeintaan 10MB ja tiedostoja voi olla yhteensä 2GB. Rajoitukset kasvavat maksullisissa versiossa palvelusta.

Versionhallinta ja sivuhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[Kuva: sivuhistoria ja/tai sivu muutoksineen] Sivuhistoriassa näkyy yksinkertaisessa listassa jokainen versio, muutoksen tehnyt käyttäjä ja mahdollinen muutoskommentti. Kahta valitsemaansa versiota voi verrata keskenään tai katsella haluamaansa versiota sellaisenaan. Vertailussa näytetään uudempi versio ja korostettuna ne muutokset, jotka vanhempaan versioon verrattuna on tehty. Tietyn version voi myös helposti palauttaa uusimmaksi versioksi. Tiettyyn sivuun tehdyistä muutoksista voi tilata itselleen sähköposti-ilmoituksen, ja koko wikin viimeisemmät muutokset näkyvät sille varatulla sivulla.

Miten data saadaan ulos wikistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[Kuva: export-valikko] Wikiin käyttäjien lisäämä sisältö jaetaan sivulla Creative Commons Attribution Share-Alike lisenssin alla, joten myös sisällön kaupallinen hyödyntäminen on mahdollista. Koko wikin sisällön saa tallennettua pakettina, joka sisältää kaikki sivulle lähetetyt tiedostot sekä sivujen sisällön joko HTML-muotoisena tai wikin omana merkkauksena. Yksittäiset sivut voi tallentaa PDF-muotoisina, ja koko wikistä saa tallennattua PDF-muotoisen, sisällysluettelon sisältävän ”kirjan”. Datan siirtäminen muihin wikialustoihin vaatii kuitenkin lisätyökaluja tai tekstin manuaalista käsittelyä. Erityiskäyttö ja –käyttäjäryhmät Wikispaces tarjoaa palvelun muutamilla kielillä, mutta suomenkielisenä sitä ei ole. Pikanäppäimiä ei ole käytettävissä, eikä esteettömyyttä muutenkaan ole otettu erityisesti huomioon. Mobiililaitteilla lukeminen on mahdollista, mutta sivujen muokkaus ei onnistu. Kaavojen muokkaamiseen voi käyttää sille tarkoitettua merkkausta, mutta se vaatii latex-merkkauksen osaamista.

Muokkaus, räätälöinti ja lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[Kuva: widget-lista] Wikin muokkaaminen ei suoraan ole mahdollista, mutta siihen on tarjolla useita erilaisia lisäosia sekä mahdollisuus lisätä omia käyttämällä HTML-merkkausta ja Javascript-koodia. Valmiina tarjottavia lisäosia on mm. RSS-syötteen lukija, chat ja diashow. Useat lisäosat vaativat jonkin toisen palvelun käyttöä ja osan liittämiseen tarvittavan koodin kopioimista sieltä, mutta Wikispaces tarjoaa siihen lyhyet ohjeet.

PBWiki / PBWorks[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jottit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Google Docs[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ei wiki, mutta vertaileva arvio.