Wikijunior Aurinkokunta/Jupiter

Wikikirjastosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wikipedia
Wikipedia-tietosanakirjassa on artikkeli aiheesta:
Jupiter (Huomaa punainen pilkku)

Jupiter on suurin planeetta Aurinkokunnassamme: kaksi ja puoli kertaa suurempi kuin muut yhteensä! Se on viides planeetta Auringosta ja yksi kirkkaimmista planeetoista. Jupiteria kutsutaan kaasujättiläiseksi koska suurin osa siitä on kaasua ja nestettä.

Kuinka suuri Jupiter on?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jupiterin ja Maan kokovertailu

Jupiterin läpimitta on päiväntasaajalla 11 Maan läpimitan kokoinen, navoilta mitattuna läpimitta on 10 Maan läpimittaa. Tämä litistyneisyys johtuu Jupiterin nopeasta pyörimisestä. Jupiterin sisälle mahtuisi 1 400 Maapalloa.

Millainen on Jupiterin pinta?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jupiterin ilmakehää

Jupiterilla on kiinteä, mutta hyvin pieni ydin. Tämän ytimen päällä velloo nesteiden ja kaasujen meri, joka sekoittuu ilmakehään. Jupiterin pinnalla tuulet saattavat puhaltaa jopa 600 km/h nopeudella. Jupiterin Suuri punainen pilkku on itseasiassa valtaisa pyörremyrsky, jonka läpimitta on noin kolme Maan läpimittaa. Pilkku on ollut olemassa jo ainakin 300 vuotta!

Jupiterin pinnalla on paksu pilvikerros, joka on jakautunut useisiin raitoihin. Nämä raidat kiertävät aina eri suuntaan kuin naapurinsa. Raitojen reunoilla, joissa kaksi erisuuntaista ja valtavan nopeaa tuulta kohtaa, syntyy valtavia pyörteitä.

Jupiterin ilmakehässä tapahtuu myös salamointia, kuten Maassakin. Nämä salamaniskut voivat olla jopa sata kertaa voimakkaampia kuin Maassa.

Jupiterin renkaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jupiterin renkaat Voyager 2 -avaruusaluksen kuvaamana

Jupiterin renkaat ovat tummia ja ne on vaikea havaita Maasta käsin. Itse asiassa renkaiden olemassaoloa ei edes tiedetty, ennen kuin Voyager-avaruusalus otti niistä kuvia.

Renkaat ovat koostuneet pienistä kappaleista, joiden uskotaan irronneen Jupiterin kuista.

Millaisia ovat Jupiterin kuut?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jupiterilla on ainakin 63 kuuta. Niistä neljä suurinta, Io, Europa, Ganymedes ja Kallisto, löysi jo Galileo vuonna 1610. Loput kuista kiertää Jupiteria pienissä ryhmissä. Uskotaan, että ainakin osa kuista on kaapattu läheiseltä asteroidivyöhykkeeltä.

Tiedetään, että Europan jäisen pinnan alla on sulaa vettä ja siksi uskotaan, että Europan pinnan alla saattaa olla alkeellista elämää.

Kuinka pitkä on Jupiterin päivä?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi Jupiterin päivä kestää vain noin kymmenen Maan tuntia. Pyörimisnopeus on hieman erilainen planeetan eri osissa, koska pinnalla olevat raidat liikkuvat eri suuntiin. Kiviytimen pyörimisnopeuden mittaaminen taasen on vaikeaa, koska planeetan kaasukehä on paksu ja siinä on paljon radioaktiivista toimintaa. Myös vahva magneettikenttä vaikeuttaa mittauksia.


Kuinka pitkä on Jupiterin vuosi?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuri punainen pilkku

Jupiterin kierrokseen Auringon ympäri kuluu noin 11,87 Maan vuotta.

Kenen mukaan Jupiter on nimetty?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kreikkalainen Zeus (Juppiter) -patsas

Jupiter on nimetty roomalaisen ylijumalan, Juppiterin mukaan.