Wikijunior Historia/Kivikausi/Kivikauden päättyminen

Wikikirjastosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuparikauden kaivos

Kuparia opittiin käyttämään lähi-idässä n. 6000 ennen ajanlaskumme alkua (eaa. tai ekr.) eli 8000 vuotta sitten. Aluksi sitä käytettiin vain koruina ja noin 4000 eaa (6000 vuotta sitten). sitä alettiin valaa muotteihin. Samoihin aikoihin kuparin käytön taito levisi myös Eurooppaan. Kupari on pehmeä metalli, eikä yksinään sovellu työkalukäyttöön - elettiin siis edelleen kivikautta.

Pronssia opittiin käyttämään n. 2000-1500 eaa. (n. 3500-4000 vuotta sitten) lähi-idässä ja miltei samanaikaisesti myös Euroopassa. Suomeen pronssi levisi lähinnä kaupan mukana n. 1500 eaa. (n. 3500 vuotta sitten). Vasta pronssin keksimisen jälkeen voimme puhua siirtymisestä pois kivikaudelta. Joillakin alueilla, jossa pronssi oli harvinaista kivikausi jatkui edelleen (esim. Suomessa).

Heettiläiset (lähi-idässä) kehittivät raudan teon jo 2000 eaa. eli samoihin aikoihin pronssin kanssa, mutta onnistuivat säilyttämään sen salaisuutenaan valtakuntansa tuhoon asti 1200 eaa. (n. 3200 vuotta sitten). Sen jälkeen se levisi nopeasti mm. Kreikkaan n. 1100 eaa. (n. 3100 vuotta sitten). Skandinaviaan taito saapuin n. 500 eaa. (n. 2500 vuotta sitten).

Tämä ei kuitenkaan ollut kivikauden loppu. Eräillä etäisillä alueilla ja vaikeasti saavutettavien kansojen tai heimojen parissa kivikausi on jatkunut lähes meidän päiviimme saakka.

Vaikka paikallisesti elettiinkin esi-metallikulttuurissa, niin monin paikoin kivikausi on katsottu päättyneeksi korkeakulttuurien syntyessä. Näin on ollut syytä toimia mm. Amerikan mantereella, jossa kivikausi jatkui käytännössä paikoitellen hyvinkin pitkään (esim. Mayat).