Siirry sisältöön

Wikijunior Historia/Kivikausi/Nykyihmisen varhaiset kulttuurit

Wikikirjastosta
Kiveniskentä tekniikkaa

Nykyihminen (homo sapiens) kehittyi Afrikassa 200 000 vuotta sitten. Se eli hyvin samanlaisessa keskipaleoottisessa nyrkki-iskurikulttuurissa kuin edeltäjänsä (mm. pystyihminen) asuen majaassa ja käyttäen tulta. Se ei poistunut Afrikasta ensimmäisen 100 000 vuoden aikana.

100 000 vuotta sitten yritimme ensikertaa siirtyä Lähi-itään, jossa asuin myös Neanderthalin ihmisiä. Kylmien ja lämminten kausien vaihdellessa nykyihmisen asutus vuoroin vetäytyi ja työntyi tuolle alueelle. Väliin he katosivat Lähi-idästä kokonaan. Asutus ei ollut vielä vakiintunutta.

Jossain vaiheessa n. 150 000-50 000 vuotta sitten ihmisten määrä tippui hyvin pieneksi ja olimme vähällä kuolla sukupuuttoon. Kenties tämä johtui Indonesian Toban valtavan tulivuorenpurkauksen aiheuttamasta äkillisestä ilmastonmuutoksesta 70 000 vuotta sitten, joka saattoi tappaa ihmisiä nälkään ja kylmään.

Ihmisten levittäytyminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noin 60 000 vuotta siteen nykyihminen alkoi kehittää uudenlaista kulttuuria, joka perustui keräilyyn ja metsästykseen. Vasta noihin aikoihin nykyihminen levisi pysyvästi Afrikan ulkopuolelle, ensinnä Lähi-Itään. 50 000 vuotta sitten nykyihminen saapui Australiaan merenpinnan ollessa nykyistä alempana vain kapeiden salmien yli. 40 000 vuotta siten nykyihminen siirtyi Eurooppaan ja Itä-Aasiaan. Amerikkaan saavuimme nähtävästi jo 30 000 vuotta sitten, vaikka jotkut tutkijat ovat edelleen perinteisen n. 10 000 vuotta sitten tapahtuneen ensimuuton kannalla.