Wikijunior Muinaiset kulttuurit/Egypti

Wikikirjastosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Farao kheopsin pyramidi nykyään.
Muinaista egyptiläistä kirjoitusta sanotaan hieroglyfikirjoitukseksi.
Satelliittikuva Niilistä. Egypti sijaitsee Pohjoisen aavikkoalueella.
Maamies kyntää peltoa

Muinainen Egypti tunnetaan pyramideista ja hieroglyfeistä. Pyramidit olivat valtavia faaraoiden hautoja. Faaraot olivat muinaisen Egyptin kuninkaita. Hieroglyfit olivat egyptiläisten kirjoitusta. Egyptiläisillä oli monia jumalia. He palvoivat myös faaraoita jumalina. Egyptiläinen yhteiskuntakin muistutti pyramidia, jonka huipulla oli faarao. Faaraoiden lisäksi oli pappeja ja muuta ylimystöä, sotilaita, kirjureita, kauppiaita, käsityöläisiä, viljelijöitä ja orjia alenevassa järjestyksessä. Muinaisessa Egyptissä faarao ja ylimystö elivät verottamalla alempiarvoisna pidettyjä ihmisiä. Koska orjuuttakin oli, elgyptiläinen yhteiskunta ei ollut kovin tasa-arvoinen. Vain pieni osa egyptiläisistä eli kaupungissa. Useimmat egyptiläiset elivät alle 40-vuotta.

Egyptin synnyttäjä on Niili. Se tuo ravitsevaa lietettä keskelle Saharan autiomaata ja tarjoaa viljelymaata sen rantojen asukkaille. Kulttuuri perustui tulva-alueilla kasvatettuun viljaan. Egyptiläisille tulvatasanko oli Kemet - mustamaa ja autiomaa Deshret - punainen maa. Niili oli paitsi elämän mahdollistaja, myös tärkein valtatie, jota pitkin purjehdittiin papyrysveneillä ja muilla kulkualuksilla. Jos Niilin tulva ei tullut, tuli nälänhätä.

Jo varhaisella kaudella Egypti jakautui kahteen osaan Ylä- (eteläinen, Niilin yläjuoksu) ja Ala-Egyptiin (pohjoinen, niilin suistoalue). Ne poikkesivat kulttuurisesti jonkin verran toisistaan ja niiden välillä oli poliittista kilpailua johtoasemasta. Ala-Egyptin pääkaupungiksi nousi Memphis (lausu Memfis) ja Ylä-Egyptin pääkaupungiksi tuli Theba. Ylä-Egyptin tunnuksena oli valkoinen suippo kruunu, jota koristi faaraon valtaa kuvastava kobra-käärme. Ala-Egyptin punaista kruunua koristi eräänlainen kieli. Yhdistetyn valtakunnan hallitsija kantoi yhdistelmäkruunua.

Faaraon kaksoiskruunu. Valkoinen ylä-Egyptin, musta Ala-Egyptin.


Ajanlasku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Egyptin historia jaksotetaan dynastioiden eli hallitsijasukujen valtakausien mukaan. Dynastioita oli kolmannen välikauden loppuun mennessä kaiken kaikkiaan 22. Nuubialaisdynastia oli 25. dynastia. Kukin hallitsija suku eli dynastia saattoi koostua lukuisista faaraoista.

Dynastioiden ohella Egyptin muinaishistoria jaetaan kolmeen suuruuden kauteen: Vanhaan valtakuntaan, Keskivaltakuuntaan ja Uuteen valtakuntaan sekä niiden välisiin levottomiin välikausiin. Syynä välikausiin olivat yleensä heikot hallitsijat, mutta myös nälänhätä ja vieraiden kansojen saapuminen alueelle.

Sisällisluettelo:[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]