Siirry sisältöön

Wikijunior Muinaiset kulttuurit/Kaakkoisen metsäalueen intiaanit

Wikikirjastosta

Kaakkoisen metsäalueen intiaanit olivat alkuasukkaiden kansoja, jotka elivät Yhdysvaltain itäisen metsäalueen eteläosassa. Näitä olivat muun muassa seminolet ja creekit. Täällä asuneet intiaanit viljelivät maissia, auringonkukkaa, kurpitsaa ja papuja. Monilla alueilla myös kalastettiin ja metsästettiin. Monesti kylät olivat suuria. Muinaisilla aikoina seuduilla tehtiin alussa hauta- ja temppelikumpuja. Näitä oli yhä jäljellä joillain alueilla, kun eurooppalaiset tulivat.

Kummunrakentajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intiaanit rakensivat ensin hautakumpuja. Kahitys vei Mesoamerikan tyylisin temppelikumpuihin, joissa

oli tiukka luokkayhteiskunta. Kuningas hallitsi alamaisiaan.

Hopewellin kulttuuri

Mississippin kulttuuri

Valkoisten tulo, intiaanien häviö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eurooppalaisten tulo hävitti monet seudun intiaaniheimot.

Intiaanien vanhat suuret päällikkökunnat romahtivat kaikki noin vuosisadalla 1550-1650 jaa., jolloin monet eurooppalaisten tuomat taudit tappoivat valtavan määrän intiaaneja. Tällöin monia aiempia keskuksia hylättiin, kumpujen rakentaminen lakkasi monin paikoin.

Esim Floridan alkuperäiset asukakat katosivat, kun englantilaiset intiaaniliittolaistensa kanssa hävittivät nämä heimot. Valkoiset pakko"siirsivät" välillä 1820-1840 0monia alueen intiaaneja Oklahomaan, matkalla moni kuoli epäinhimillisen kohtelun takia. lSilti jotkut heimot mm muutamat seminolet, creekit, charokeet ja useat chocktawit onnistuivat välttämään pakkosiirron. Oklahomassa

"Viisi sivistynyttä heimoa" omaksui paljon valkoisten tapoja.

Tästäkin maista 4/5 maista valkoiset lopulta kaappasivat itselleen, jotta saaman saapuneille siirtolaislle riittäisi maata.

Monista tappioista ja väen vähenemisestä huolimatta Oklahomassa asuu nykyään runsaasti intiaaneja, ja joidenkin heimojen jäsenmäärä on jopa suurempi kuin ennen intiaanisotien alkua.