Wikijunior Muinaiset kulttuurit/Viikingit

Wikikirjastosta

Muinaiset skandinaavit tunnettiin keskiajalla nimellä viikingit. Viikingit tunnettiin parhaiten valloitus-, ryöstö- ja tutkimusretkistään, vaikka he kävivät myös kauppaa ja toimivat palkkasotureina (Bysantin varjagikaarti). Tavallaan he olivat aikansa merirosvoja. Viikinkikulttuurin hyvin tunnettu piirre ovat myös hurjat skandinaaviset pakanalliset jumaluudet. Myös viikingit ja heidän jumalansa ovat päässeet useampaankiin suosittuun sarjakuvaan.

Viikinkilaivan malli

Viikingit olivat taitavia purjehtijoita ja urheita sotureita. Varhaisella keskiajalla (700-1100-luvuilla) heitä pelättiin monissa paikoin Eurooppaa. Heidät tunnetaan lohikäärme keulaisista laivoistaan ja hurjan näköisistä Viikinkien retket päättyivät paljolti kristinuskon saapuessa. Viikinkien jälkeläiset normannit jatkoivat valloituksia Pohjois-Ranskasta käsin Iso-Britanniaan ja Välimerelle asti. Venäjällä ja Bysantissa viikingit ja heidän jälkeläisensä tunnettiin myös varjageina ja ruseina. He liikkuivat Itämereltä Mustallemerelle Venäjän jokia pitkin ja olivat perustamassa muinaista Kiovan ruhtinaskuntaa. Heidän käyttämiään jokireittejä kutsutaan viikinkien idäntieksi.

Viikinkien tarusto ja historia on tullut tunnetuksi pohjoismaisista saagoista ja riimukirjoituksista. Orjuus oli viikinkien parissa yleistä. Viikinkiyhteisöjä hallitseville käräjille saivat saivat osallistua vapaat miehet.

Sisällys:[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pohjoisen merenkävijät
  2. Viikinkiajan elämä
  3. Viikinkiajan uskomukset