Wikiopiskelu Avaruus/Venus
Venus on n. 108 miljoonan kilometrin päässä Auringosta, josta katsottuna se on toinen planeetta aurinkokunnassamme. Venusta verratessa muihin taivaalla oleviin planeettoihin ja tähtiin voi huomata, että se on kaikkia muita kirkkaampi.
Venusta sanotaan Maan sisarplaneetaksi, koska ne ovat lähes samanlaisia kooltaan ja koostumukseltaan. Lisäksi Venus tulee kiertoradallaan kaikista planeetoista lähimmäksi Maata. Todellisuudessa Maa ei ole lainkaan samankaltainen Venuksen kanssa; Venuksen kaasukehä muodostuu myrkkykaasuista, pääosin hiilidioksidista, typestä ja rikistä, siellä ei ole todettu elämää ja planeettaa sanotaankin usein "pieleen menneeksi Maaksi". Erojakin kuitenkin löytyy: Venus pyörii hitaasti ja sen geologiset muodostelmat ovat monilta osin erityyppisiä kuin Maassa, ja planeetan magneettikenttä on heikko.
Venuksen ilmakehä vangitsee Auringon lämmön kuten kasvihuone, ja sen seurauksena Venus on lämpimämpi kuin Merkurius eikä siellä ole lainkaan vettä. Venuksen kaasukehässä on tiheitä pilviä, jotka estävät sen pinnan näkemisen Maasta käsin ja niistä tippuu rikkihappopisaroita. Kaasukehässä riehuu myrskyjä, jotka ovat paljon kovempia kuin Maan hirmumyrskyt. Planeetan pilvikerroksessa on voimakasta salamointia ja ukkosen jyrinä kuuluu alituiseen Venuksen pinnalla, joka on paljasta autiomaata. Venuksen pinta on laajalti kumpuilevaa tasankoa, mutta planeetalla on myös suuria vuoria ja pitkiä, syviä laaksoja. Planeetalla on myös tulivuoria joista osa yhä toimivia. Venuksen päivä vastaa 243 päivää Maassa ja kestää siis kauemmin kuin yksi Venuksen vuosi, joka vastaa 224 Maan päivää.
Venus on saanut nimensä roomalaiset mytologian kauneuden ja rakkauden jumalattaren mukaan.