GIMP/Yksinkertaista kuvankäsittelyä
Tällä sivulla on hieman monimutkaisempaa kuvankäsittelyä, jota tarvitaan esimerkiksi digikuvia parannettaessa. Tämän sivun ohjeissa oletetaan, että lukija on jo tutustunut GIMPin perusteisiin.
Kuvan kiertäminen
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kun kuva on alunperin otettu kamera "pystyssä" esimerkiksi kuvattaessa seisovaa ihmistä tai korkeaa rakennusta jää kuvatiedosto "makaamaan" eli kiertyneeksi 90°. Ongelma voidaan korjata komentamalla kuva -> muunnos -> kierrä 90° vasta tai myötäpäivään tapauksesta riippuen.
Digikuvan värien säätäminen
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Joskus kuvattaessa kuvien värisävyt eivät täysin vastaa kuvattua kohdetta, joten värejä on hyvä osata säätää.
Säätäminen tasojen avulla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Gimpillä voi nopeasti korjata kuvan värejä väritasojen (en Levels) avulla. Älä sekoita näitä tasoja kuvan tasoihin (en Layers). Avattuasi kuvan valitse Taso -> Värit -> Väritasot. Jos tasokäyrän päissä on "tyhjää", tartu hiirellä päissä oleviin kolmioihin ja vedä tyhjät pois. Jos kuvan keskisävyt (käyrän keskellä) ovat liian tummat, vedä keskellä olevaa kolmiota vasemmalle. Jos taas ne ovat liian vaaleat, vedä kolmiota oikealle.
Säätäminen käyrien avulla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Värien säätäminen käyrien avulla on tehokkaampaa kuin tasojen avulla. Säätäminen käyrien avulla antaa monipuolisemmat mahdollisuudet muokata kuvan värejä sekä tummuutta. Käyrästä voi myös tehdä selkeitä havaintoja valotuksen onnistumisesta ja siten kehittää kuvaustaitojansa.
Käytä työkalua valitsemalla Taso -> Värit -> Värintoistokäyrät. Yleensä hyvä käyrä on loivan S-kirjaimen muotoinen. Esimerkkikuvassa talvimaisema, jonka molemmista päistä puuttuu sävyjä, joten musta ja valkoinen puuttuvat. Muokkaa käyrää tarttumalla siihen hiirellä jolloin siihen tulee piste, josta käyrää voi taivuttaa. Voit myös piirtää käyrän valitsemalla käyrän tyypiksi Vapaalla kädellä.
Värivirheen poistaminen käyrien avulla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Värivirheitä (esim. ihon liikaa punertavuutta) voit muokata tehokkaasti valitsemalla kanavaksi värikanava (punainen, vihreä, sininen) ja muokkaamalla sen käyrää.
Kuvan terävöinti
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kuvan terävöinnin tarve riippuu kuvasta ja sen käyttötarkoituksesta. Mustesuihkulla tulostettava kuva saa olla voimakkaammin terävöitetty kuin valokuvakehitykseen menevä digikuva. Sopivat arvot löytyvät kokeilemalla. Yleisesti terävöinti voimistaa paikallisia kontrastieroja valokuvassa. Taitavallakaan terävöinnillä ei voi pelastaa esimerkiksi kuvattaessa tärähtänyttä otosta.
Terävöintisuodin
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Valitse Suotimet->Paranna->Terävöinti. Aukeavassa ikkunassa on vain yksi liukusäädin ja esikatseluikkuna, jonka näyttämää kohtaa saa siirrettyä kuvan vieressä olevasta nuolihässäkästä. Liiallinen terävöinti saa kuvan näyttämään epäaidolta.
Unsharp mask (Epäterävä maski)
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Valitse Suotimet->Paranna->Unsharp mask Aukeavassa ikkunassa voit säätää tarkemmin terävöityksen määrää. Sopivat arvot riippuvat kuvasta ja löytyvät parhaiten kokeilemalla.
- Säde-asetus kertoo kuinka lähellä olevat pikselit vaikuttavat käsiteltävään pikseliin. Jos arvo on liian pieni, ei kuvasta tule terävää, vaikka Määrä-säädin olisi maksimiarvossaa. Toisaalta liian suuri säde luo hohtavan reunuksen kontrastirajalle.
- Määrä kertoo kuinka paljon kontrastieroa vahvistetaan.
- Kynnysarvo määrää kuinka pienet kontrastierot otetaan huomioon. Jos tämän asetuksen arvo on liian alhainen, voimistetaan myös ei-toivottua taustakohinaa.
Eräs tapa etsiä asetuksille sopivat arvot on seuraava:
- Aseta Määrä-säädin täysille, jolloin muiden asetusten säätämisen aiheuttama muutos on selkeästi huomattavissa.
- Lähde nostamaan sädettä nollasta ylöspäin kunnes saavutat halutun lopputuloksen ( varmistu ensin, että kynnysarvo on 0 ).
- Kasvata kynnysarvoa nollasta kunnes ei-toivottu taustakohina ei enää voimistu.
- Laske terävöinnin määrä oikealle tasolle
Kohinan poistaminen
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kohinaa eli rakeisuutta kuvaan tulee kun kuvataan esim. vähässä valossa. Liiallinen rakeisuus saa kuvan näyttämään karkealta. Seuraavaa tapaa voi käyttää myös tyylikeinona, kun haluaa saada aiheestaan esille pintojen rajat ja tasoittaa samanaikaisesti pintoja (esim. kasvokuvassa iho tasoittuu ja kasvonpiirteet piirtyvät selkeämmin).
Valitse Suotimet->Tee epäteräväksi->Valikoiva Gauss-sumennus. Avautuvasta ikkunasta voit säätää arvoja, joilla määritetään pehmennyssäde ja suurin erotus. Esimerkiksi arvot pehmennyssäde=4 ja suurin erotus=40 sopivat kokeilemisen lähtökohdaksi digikuvassa.
Punaisten silmien korjaus
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Punaiset silmät syntyvät valokuviin kun salamavalo heijastuu silmän verkkokalvon veren punasoluista. Ilmiö on voimakkaimmillaan hämärässä, koska silloin pupilli on laajentunut ja päästää eniten valoa lävitseen.
- Kahdenna taso, tämä ei ole välttämätöntä, mutta kun muutokset tekee vain toiseen tasoon on myöhemmin helppo vertailla lopputulosta alkuperäiseen kuvaan. Tasot toimivat myös nopeana tapana palauttaa tilanne jos jokin epäonnistuu.
- Jos "tasot"-ikkuna ei ole avattuna avaa se valitsemalla ikkunat / tasot.
- kaksoisklikkaamalla "Tausta"-tasoa avautuu valikko, josta saat tason kahdennettua.
- Valitse lopuksi uusi taso ja varmista, että sen vieressä näkyy silmän kuva (eli taso näytetään.)
- Valitse silmien punainen osa (Käytä zoomia päästäksesi tarpeeksi lähelle.)
- Tilanteesta riippuen lasso ja ellipsi ovat hyviä. Myös QMask on tehokas työkalu tarkkaan valitsemiseen.
- Ennen valintaa voit asettaa valinnalle pyöristyksen (engl. Feather). Kun pyöristystä käytetään valinta vain hiipuu pois eikä lopu yhtäkkiä. Sopiva arvo pyöristyssäteeksi on muutama pikseli silmän koosta (kuvausetäisyydestä) riippuen.
- Käskyllä Taso / Värit / Sävy-värikylläisyys avautuu ikkuna. Tätä ennen kannattaa kuitenkin zoomata hieman ulospäin ja piilottaa valitun alueen merkki (valkoinen katkoviiva) painamalla Ctrl+T.
- Punaista on silmässä liikaa, joten muokataan punaisia värisävyjä valitsemalla R (Red). Värikylläisyyden ja valoisuuden saa vetää minimiin. Jos silmiin haluaa saada oikean sävyn täytyy se hakea sävy-liukupalkilla.
- Lopuksi voit verrataan tuotosta alkuperäiseen klikkaamalla ylin taso (johon muutokset tehtiin) näkymättömäksi painamalla silmän kuvaketta tason vieressä.
- Jos lopputulos ei miellytä voit kahdentaa alkuperäisen kuvan sisältävän tason uudelleen ja säätää Taso / Värit / Sävy-värikylläisyys komentoa uudelleen. Valinta on yhä voimassa, joten sitä ei tarvitse tehdä uudelleen.
Kauneusvirheiden poistaminen kloonityökalulla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Nyt opitaan poistamaan pieniä kauneusvirheitä kuvista käyttäen kloonityökalua. Kikalla voi häivytää esimerkiksi finnin poskesta tai kaukana olevan henkilön. Myös heijastimet heijastavat usein salamavaloa tarpeettoman paljon luoden heijastimen kohdalle häiritsevän kirkkaan valolaikun, joka voidaan poistaa. Jos poistettava kohde täyttää suuren osan kuvasta, ei jälki välttämättä ole erityisen luonnollinen.
Kloonityökalu kopioi kuvadataa kuvan yhdestä osasta ja liittää sen toiseen osaan.
- Avaa kuva ja valitse kloonityökalu (leimasin)
- Paina Ctrl pohjaan ja valitse klikkaa kohtaa, jonka haluat siirtää kauneusvirheen päälle
- Vapauta Ctrl ja ala maalata virhettä piiloon.
- Kannattaa valita kloonaustyökalun asetuksista siveltimeksi "Fuzzy", jolloin tuotoksen reuna ei jää teräväksi.
- Risti kuvassa paljastaa mitä kohtaa olet kopioimassa ja nuoli+leimasin -kursori mihin kloonaat.
Vastavaloon otettu kuva
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Syynä on kuvauskohteen takana oleva kirkas valonlähde (esimerkiksi pilvinenkin taivas on riittävän kirkas). Kamera säätää valoituksen keskimääräisesti oikeaksi, jolloin itse kuvauskohde jää liian pimeäksi. Tällaista kuvaa ei ole kovin helppo korjata, paras tapa olisi säätää kamera laskemaan tarvittavan valaistuksen pieneltä alueelta tai valita kuvaussuunta paremmin. Jälkikäteenkin kuvaa voi kuitenkin hieman parantaa.
Kontrasti ja kuvan kirkkaus
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Yksinkertainen menetelmä, joka sopii parhaiten, jos riittää esimerkiksi henkilön tunnistaminen epäonnistuneesta valokuvasta. Usein kirkkauden lisääminen koko kuvaan pilaa jo valmiiksi kirkkaita osioita.
- Kahdenna taso (kts. punasilmäisyyden poisto)
- Taso / Värit / kirkkaus ja kontrasti. Kontrastia ylöspäin ja kirkkautta samaten. Yleensäkin ottaen kontrastia saa lisätä useimpiin kuviin.
- Jälleen alkuperäistä ja uutta tasoa vertaamalla saat käsityksen omasta onnistumisestasi.
Varjostus / lisävalotus
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tekniikka on parhaimmillaan kun pitää valottaa tiettyä aluetta (esimerkiksi kasvoja) samalla kun loppukuva jää ennalleen.
- Valitse varjostus/lisävalotus työkalupalkista (musta pallero).
- Sivellin: koko riippuu täysin valotettavan osan koosta, reunan kannattaa olla pehmeä (Fuzzy), jolloin kuvaan ei jää tarkkoja rajoja.
- Tyyppi: Värilisävalotus
- Tila: riippuu kuvasta, kokeile kaikkia
- Valotus: kuinka tehokkaasti työkalu tuo valoa kuvaan. Liian suuri arvo tekee kuvan luonnottoman näköiseksi, aloita vaikka 30%:sta ja muuta arvoa tarpeen mukaan.
Kuvan osan muuttaminen mustavalkoiseksi
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Kahdenna taso
- Muuta ylempi taso mustavalkoiseksi
- Taso / värit / väri-sävykylläisyys
- Säädä liukukytkimestä värikylläisyys mahdollisimman pieneksi
- Lisää tason maski
- Taso / Maski /Lisää tason maski
- Musta paljastaa värillisen alueen, valkoinen piilottaa.
- Maalaa mustalla värilliseksi haluamasi osat, jos maalaat ohi paina "X" (valitset taustavärin ja edustavärin välillä) ja pyyhi liialliset osat pois.
- Lopuksi vertaile kuvaa piilottamalla mustavalkoinen kuva silmää painamalla
Huom! Joskus saattaa olla järkevämpää pitää ylempi taso värillisenä.
Puhekupla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Joskus kuvaan halutaan liittää tekstiä, jonka joku on (muka) sanonut. Joskus tyylikäs tapa on tehdä puhekupla tälle kommentille. Puhekupla tehdään ellipsistä, jota venytetään hieman polkutyökalulla (engl. Path)
- Valitse riittävän iso (johon teksti mahtuu) ellipsi valintatyökalulla
- Avaa polut ikkuna (Ikkuna / Polut)
- Valinta poluksi (Polut ikkunan alareuna)
- Valitse polkutyökalu ja valitse luomasi polku
- Kumoa tekemäsi valinta (, joka haittaa näkemistä) Valitse / Ei mikään
- Venytä polusta yhtä palleroa (ankkuri) puhekuplan varreksi (, joka siis osoittaa puhujaan)
- Valitse varren viereinen ankkuri ja vedä ankkurin kahva ulos
- Paina siis Shift ja raahaa molluskaa eteenpäin. Esiin tulee neliö, jota kutsutaan kahvaksi (engl. Handle)
- Kahvan avulla saat pyöristettyä kulmia, jolloin tuotos näyttää paremmalta, väännä kahvaa ja kahden vierekkäisen ankkurin välinen kaari muuttuu.
- Toista puhekuplan varren molemmilla puolilla ja varren päässä, harjoitus tekee mestarin
- Varren loppu jää helposti liian teräväksi.
- Kun tuotos muistuttaa puhekuplaa valitse polut-ikkunasta Polku valinnaksi
- Maalaa juurisyntynyt valinta mustaksi
- Valitse / pienennä, esim 15 px
- Maalaa uusi valinta valkoiseksi.
- Lisää teksi tekstityökalulla, Fontti yms. määritykset löytyvät työkalun asetuksista
Teksti varjolla ja väriliulla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Nyt tehdään tyyliteltyä tekstiä, jota voi käyttää esimerkiksi logoissa tai nettisivujen otsikkona.
- Avataan GIMP ja tehdään uusi kuva. Koon voit päättää itse haluamasi tekstin perusteella, minä laitan leveydeksi 400 ja korkeudeksi 150 pikseliä.
- Valitaan tekstityökalu ja kirjoitetaan haluttu teksti aukeavaan ruutuun. Tekstityökalun asetuksista voit valita kirjasimen (eli fontin) ja sen koon. Itse valitsin Arial Black Italic (GIMPissä kursiivi yms. tulee kirjasimen mukana, ei erikseen valittavana ominaisuutena) ja kooksi 90.
- Luultavasti teksti on enemmän tai vähemmän sivussa, joten siirrä se kuvan keskelle Siirto-työkalulla (valitse ensin asetuksista "siirrä nykyinen taso").
- Kahdenna tekstitaso tasot-paneelista.
- Seuraavaksi väritetään ylempää tekstiä. Valitse väriliukumatyökalu ja muokkaa sen asetuksista haluamasi väriliuku. Väriliukuma-kohdasta voit valita valmiita väriliukuja (itse otin "Tropical Colors") vaihtoehtoisesti voit valita Edustaväristä taustaväriin ja muokata edustavärin ja taustavärin haluamiksesi. Ennen värittämistä sinun täytyy avata tasot-paneeli ja ruksata "pidä läpinäkyvyys" -valinta (löytyy toiminta-pudotusvalikon vierestä). Seuraavaksi vedetään viiva tekstin päältä väriliukutyökalulla.
- Kun itse teksti on haluamasi kaltainen käytä siirto-työkalua hilataksesi alempaa tekstiä (varjoa) hieman tekstin alta pois.
- Jos haluat sumentaa varjon äärirajoja, valitse Suotimet -> Tee epäteräväksi -> Gauss sumennus.
- Jos tekstisi ympärille jäi paljon tyhjää tilaa, voit rajata turhat osat pois.
Kuvan osan värien muuttaminen
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Näiden ohjeiden mukaan pystyt vaihtamaan kuvan osasta väriä. Voit esimerkiksi muuttaa punaisen paidan siniseksi tai vaihtaa silmien väriä. Kuvan tummuuserot jäävät, jolloin värin muutoksesta on mahdollista saada realistisen näköinen.
Värin muuttaminen käyttäen väritä työkalua
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tämä tapa on hieman yksinkertaisempi, mutta antaa reilusti vähemmän valinnanvaraa.
- Tallenna muokattava kuva xcf:nä, jolloin tallentaminen ei vahingossa tuhoa alkuperäistä kuvaa. Tee myös kopio tasosta, jolloin voit palata alkutilanteeseen.
- Valitse muutettava osio (Paita).
- Jos väriä muutetaan suurelta alueelta kannattaa aloittaa polku-työkalulla, jolla saat helposti valittua suunnilleen säännönmukaisen alueen. Pienempää aluetta valittaessa kannattaa siirtyä suoraan QMaskin käyttöön.
- Käytä Ctrl-näppäintä valitaksesi useita alueita yhtäaikaisesti.
- Lopuksi pikamaskin avulla poistetaan valinnasta siihen kuulumattomat alueet ja lisätään poisjääneet. Vielä lopuksi kannattaa säätää QMaskin läpinäkyvyys nollaksi, jolloin näet helposti mahdolliset valintavirheet.
- Kun valinta on hyvä, näpäytä Ctrl+t, jolloin valinnan reunat katoavat näkyvistä
- Seuraavaksi komenna taso -> värit -> väritä
- Sopiva väri löytyy kokeilemalla "Sävy"-liukusäädintä.
- Varsinkin tummaa kohdetta uudelleen väritettäessä kannattaa laittaa "valoisuus"-säätimestä lisää valoa, jolloin näet tulevan sävyn paremmin.
Värin muuttaminen käyttäen väritasoa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tämä tapa on kehittyneempi ja antaa paremmat mahdollisuudet muokata väriä. Esimerkiksi kuvan voi värittää yhdestä kohtaa siniseksi, toisesta punaiseksi.
- Tee uusi (läpinäkyvä) taso.
- Väritä haluamasi kohdat toivotulla värillä
- Valitse tasot paneelista taso, joka sisältää tiedon väristä ja aseta Toiminta: Väri
- Ylempi taso on muuttunut väritasoksi; GIMP tutkii väritasoa ja päättelee siitä pikselin värisävyn. Pikselin tummuus ja värikylläisyys saadaan tutkimalla alapuolella olevaa tasoa. Näin kuvan luonnolliset varjo ja valokohdat jäävät näkyviin.
GIF-animaatioiden teko GIMPillä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Animaatio koostuu yksittäisistä kuvista ( frameista, engl: frame ), joita näytetään nopeasti peräkkäin. GIMPillä animaatioita tehdessä jokainen taso vastaa yhtä framea.
- Luo uusi kuva ja tee kuvaasi tarvittava määrä tasoja.
- Aloita alimmasta tasosta, joka on animaation ensimmäinen kuva, ja piirrä siihen animaation alku
- Siirry seuraavaan frameen ja piirrä seuraava ruutu. Mitä vähemmän animaatiossa tapahtuu framen aikana, sitä sulavampi on animaatio.
- Kun viimeinenkin ruutu on piirretty valitse Tiedosto -> tallenna nimellä. Kirjoita tiedostomuodoksi ".gif".
- Valitse "Tallenna animaationa" ja vie.
- Ikuinen silmukka tarkoittaa, että animaatiota toistetaan loputtomasti
- Mitä pienempi on tauko ruutujen välissä, sitä nopeampi on animaatio. Ihminen pystyy ymmärtämään animaation koostuvan yksittäisistä kuvista, jos ns. framerate on noin 20 tai alle, eli jos sekunnissa kuva vaihtuu alle 20 kertaa. Tätä raja-arvoa vastaa n. 50 ms tauko ruutujen välissä.
Kirjan GIMP osiot |
---|
Etusivu — Käytön aloittaminen — Perusteet — Kuvan rajojen muokkaus — Yksinkertaista kuvankäsittelyä — Harjoituksia — Tulosta |