Wikijunior Isot kissat/Gepardi

Wikikirjastosta

Gepardi (Acinonyx jubatus) on sirorakenteinen kissaeläin ja maailman nopein maanisäkäs. Gepardi elää Afrikassa uhanalaisena ja Aasiassa se on erittäin uhanalainen.

Ruuminmuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gepardi

Gepardin ruumiin pituus on 110–160 cm ja hännän pituus 60–80 cm. Hartiankorkeus on 67–94 cm ja se painaa 45–65 kg. Keveytensä ja isojen keuhkojensa ansiosta se on hyvin nopea. Gepardilla on myös hyvin pieni pää ja sillä on pitkät ja lihaksikkaat jalat.

Tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gepardi ei pysty muiden kissojen tavoin vetämään etujalkojensa kynsiä sisään. Sen ruumiinosat tähtäävät suuren nopeuden saavuttamiseen. Mustat pisteet peittävät gepardin turkin melkein kokonaan. Sillä on pitkä häntä joka tasapainottaa sitä juoksussa. Lisäksi mustat viirut sen silmien alla auttavat sitä aurinko lasien tavoin; auringon valo ei haittaa sitä saalistuksessa.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gepardi saalistaa yksin pientä riistaa ja isoja riistaeläimiä ryhmissä, ja se ruokailee usein puussa. Se ei saalista vaanimalla vaan luottaa nopeuteensa. Gepardi voi kiihdyttää vauhtinsa parissa sekunnissa 110–120 km/h:ssa, mutta vain hetkeksi, koska sillä ei ole samanlaista kestävyyttä kuten esimerkiksi leijonalla.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gepardin elialue Afrikassa (vihreä)

Gepardikanta on hupenemassa. Aasiassa elää nykyisin alle 60 gepardia. Afrikassa kannan koko on noin 12 000 yksilöä. Gepardi on rauhoitettu Namibiassa. Monet yksilöt oleskelevat maatalousalueilla aiheuttaen vahinkoa karjalle, minkä vuoksi niitä pyydetään tai ammutaan.

Wikijunior Isot kissat:

Isot kissat

LeijonaTiikeriLeopardiJaguaariPuumaLumileopardiGepardi

Keskikokoiset kissat

IlvesAavikkoilvesJaguarundiMargaiOselottiPuuleopardiServaaliTiikerikissa