Wikijunior Isot kissat/Puuma

Wikikirjastosta

Puuma (vuodesta 1993 Puma concolor, sitä ennen Felis concolor) on Pohjois- ja Etelä-Amerikassa elävä kissaeläin josta käytetään myös nimiä kuguaari, vuorileijona, puuleijona ja hopealeijona.

Ruumiinmuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puuma

Kylmillä seuduilla puuma saattaa kasvaa jopa yli 100 kilogramman painoiseksi, mutta vastaavasti trooppisilla seuduilla se saattaa hyvinkin olla alle 50 kilogramman painoinen. Puuman vartalo on noin 150–200 cm:n pituinen; lisäksi sen häntä on noin 70-senttimetrinen. Säkäkorkeus on noin 60–70 cm.

Tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turkin väri vaihtelee harmaasta yleisempään punertavaan vaaleanruskeaan alueesta riippuen. Puuman kasvoissa ja vatsassa on harmaita tai beigejä merkkejä.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puuman levinneisyys (vihreä)

Pohjois-Amerikassa puuma on levinnyt rannikolta rannikolle lähes kaikkialle Kanadan länsiosiin saakka. Sitä esiintyy myös Keski-Amerikassa sekä Etelä-Amerikassa Argentiinaa myöten.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puuma on lihansyöjä joka saalistaa yleensä väijymällä: Se kiipeää puuhun hyvälle paikalle ja jää odottamaan saalistaan. Saaliin huomattuaan se ponkaisee uhrin kimppuun ja puraisee sitä niskaan vahvojen leukojensa kulmahampailla.

Wikijunior Isot kissat:

Isot kissat

LeijonaTiikeriLeopardiJaguaariPuumaLumileopardiGepardi

Keskikokoiset kissat

IlvesAavikkoilvesJaguarundiMargaiOselottiPuuleopardiServaaliTiikerikissa