Wikijunior Isot kissat/Jaguaari

Wikikirjastosta

Jaguaari (Panthera onca) on suuri Amerikan mantereella tavattava kissaeläin. Yhdessä tiikerin, leijonan ja leopardin kanssa se on yksi neljästä Panthera-sukuun kuuluvasta 'isosta kissasta'.

Ruumiinmuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaguaari

Jaguaarit ovat keskimäärin säkäkorkeudeltaan noin 70-senttisiä, häntä mukaan lukien pituudeltaan 1,6 metristä 2,6:een ja painavat n. 57-113 kiloa.

Tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaguaarin/leopardin musta värimuoto

Kuten leopardikin, jaguaari on pohjaväriltään oranssinkeltaisessa turkissa on mustia täpliä, joista suurimmissa tummemman oranssi sisus, jonka keskellä vielä mahdollisesti musta pilkku. Aivan mustiakin muunnoksia on (kuten leopardilla).

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ravintoketjun huipulla majaileva jaguaari on yksin saalistava petoeläin, jonka saaliseläimen valinta on usein sattumanvaraista. Saalistustaktiikkana on vaaniminen ja yllättävä isku. Sillä on (muihin isoihin kissoihinkin verrattuna) äärimmäisen voimakas purenta, jonka avulla se kykenee mm. tappamaan nisäkkäitä harvinaisella tavalla: purren suoraan kallon läpi.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asuu trooppisissa metsissä, usein jokien varsilla tai ainakin veden läheisyydessä, joskus heinä-aroilla. Jaguaaria tavataan suunnilleen Paraguaysta Meksikoon ja joskus sitä on tavattukkin etläisessä USA:ssa.

Wikijunior Isot kissat:

Isot kissat

LeijonaTiikeriLeopardiJaguaariPuumaLumileopardiGepardi

Keskikokoiset kissat

IlvesAavikkoilvesJaguarundiMargaiOselottiPuuleopardiServaaliTiikerikissa