Siirry sisältöön

Wikikirjasto:Tervetuloa Wikikirjastoon

Wikikirjastosta

Wikikirjasto on yksi Wikimedia-säätiön hankkeista ja muiden muassa Wikipedian sisarhanke. Wikikirjaston tarkoituksena on rakentaa yhdessä tietokirjoja kuten, oppikirjoja ja oppaita. Aihe on vapaa, mutta tarkoitus on rakentaa kokonaisuuksia (kirjoja). Hankkeemme on nuori ja vasta aluillaan. Muut hankkeet ovat sivulla sisarprojektit. Materiaalin jakamista suomenkielisten hankkeiden välillä kuvataan täällä. Rekistöröitymällä saat käyttöön lukemista ja muokkaamista helpottavia työkaluja, mutta voit muokata myös rekisteröitymättä.

Wikikirjaston kirjat ovat ilmaisia ja vapaan lisenssin alaisia. Lisenssi antaa käyttäjälle oikeuden muokata materiaalia haluamallaan tavalla ja julkaista sitä, kunhan se julkaistaan saman lisenssin alaisena myös alkuperäiset tekijät mainiten.

Kaikki teksti on saatavilla hypertekstinä ja sitä saa tulostaa vapaasti.

Wikikirjaston ominaispiirre[muokkaa wikitekstiä]

Wikikirjaston sisällön luovat Wikikirjaston käyttäjät kirjoittavat omista kiinnostuksen kohteistaan ja omien tietojensa ja taitojensa rajoissa. Yksittäisen käyttäjän ei tarvitse kirjoittaa kaikkea, sillä muut käyttäjät voivat täydentää ja korjata tekstiä. Tämä on Wikikirjaston perusajatus. Avoin ja yhteisöllinen toiminta ymmärretään vahvuutena.

Wikikirjaston sisällön selaamisesta kerrotaan sivulla Wikikirjaston selaaminen. Kukaan meistä ei takaa kirjojen oikeellisuutta ja luotettavuutta.

Wikikirjaston luonteen mukaisesti lukijan toivotaan myös muokkaavan lukemaansa ja erityisesti välitön lukijapalaute on toivottua. Jos jollain sivulla vaikuttaa olevan virheellistä tai muuten epäilyttävää aineistoa lisää epäilemättä {{Korjattava|tarkennus}} -koodi, jossa tarkennus on antamasi ongelman kuvaus. Kykyjen mukaan lukija voi myös korjata itse ongelman samoin tein. Jos asiat eivät ole ilmeisiä tai niistä on erimielisyyksiä voi siitä keskustella kuhunkin sivuun liittyvällä keskustelusivulla.

Muokkaajalle[muokkaa wikitekstiä]

Kuka tahansa on tervetullut muokkaamaan Wikikirjastoa myös ilman rekisteröintiä. Muokkaus onnistuu painamalla välilehteä muokkaa. Rekisteröimättömät käyttäjät tunnistetaan IP-numeroistaan. Rekisteröityneillä käyttäjillä on nimimerkit, jotka toimivat heidän identiteetteinä Wikikirjastossa. Kirjautuneiden käyttäjien IP-osoitteet eivät enää näy kaikille. Rekisteröitymällä saa lisäksi käyttöön lukuisia muokkaamista helpottavia välineitä. Muokkaamista voi kokeilla hiekkalaatikossa.

Tallentaessasi muutoksen astuu se välittömästi voimaan ja on heti kaikkien luettavissa ja edelleen muokattavissa eikä siihen tarvitse kysyä erikseen lupaa. Vanhat versiot eivät kuitenkaan katoa vaan ovat edelleen löydettävissä historia-välilehden kautta. Sivu voidaan tarvittaessa myös palauttaa vanhaan jos se on tarpeellista esimerkiksi töhrimisen (vandalismin) takia tai elleivät muokkaajat pääse sopuun sivun yksityiskohdista.

Muokkaa rohkeasti[muokkaa wikitekstiä]

Kirjoittaessa ei ole syytä pelätä tahattomia virheitä. Virheen korjaaminen on yhtä helppoa kuin sen tekeminen ja virheen voit havaittuasi korjata myös itse. Jos huomaat virheen, älä jää miettimään "Miksei näitä sivuja oikolueta?", vaan korjaa asia itse. Jos törmäät laadultaan heikkotasoiseen sivuun etkä itse osaa tai ehdi asiaa korjata lisää siitä huomautus {{Korjattava|tarkennus}}-koodilla, jossa tarkennus on ongelman kuvaus.

Wikikirjaston tekstejä ei omista kukaan. Kirjoittajilla on usein kuitenkin tiedostettu tai tiedostamaton halu "omistaa" kirjoittamansa teksti. Wikiprosessin käytäntöihin kuuluu kuitenkin rajaton korjaus- ja paranteluvapaus eikä alkuperäisen kirjoittajan tunteita tarvitse tässä suhteessa ottaa huomioon. Tämän vuoksi omiin luomuksiin kajoamisesta on turha ottaa itseensä. Tekstiin voi ja saa tehdä rajujakin muutoksia, mutta vain silloin kun se parantaa lopputulosta.

Opiskelijat[muokkaa wikitekstiä]

Eräs tapa oppia jotain on opettaa se jollekin toiselle. Haasta itsesi ja näe, miten hyvin lopulta tunnet asiaa ja mitä tiedät siitä. Wikikirjasto tarjoaa sinulle paikan työstää tekstiä ja saada välitöntä palautetta.

Työnantaja[muokkaa wikitekstiä]

Tämän päivän opiskelijat ovat huomisen työntekijöitä. Auta heitä saamaan käsiinsä tietoa suoraan työelämästä.

Luomisen tuska[muokkaa wikitekstiä]

Wikikirjaston muokkaajat toimivat hyvin erilaisista lähtökohdista, joten kaikki muutokset eivät välttämättä aina tyydytä kaikkia. Jokaiselta kirjoittajalta toivotaan siten kirjoitustaitojen lisäksi kykyä asialliseen keskusteluun.

Kaikki tällä sivustolle tallennettu materiaali julkaistaan lisenssillä, joka takaa, että tieto pysyy vapaana. Kaikki mikä tallennetaan on välittömästi muiden nähtävissä.

Tekijänoikeus[muokkaa wikitekstiä]

Wikikirjasto on Creative Commonsin CC-BY-SA -lisenssin alainen. Lisenssiä ja englanninkielisiä sääntöjä voit tarkastella sivun alalaidassa olevia linkkejä käyttäen. Tekijänoikeuksista kerrotaan myös omalla sivullaan.

Aineiston jako projektien kesken[muokkaa wikitekstiä]

Wikikirjasto on vain yksi Wikimedia-säätiön projekteista. Seuraavassa kuvataan miten materiaali on tarkoitus jakaa eri projektien kesken.

Wikipedia[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia on tietosanakirja, jonka perusrakenne on artikkeli, joka on käytännössä yksi sivu.

Wikisanakirja[muokkaa wikitekstiä]

Wikisanakirja on sanakirja. Se on sekä kielisanakirja että kielenvälinen sanakirja.

Wikikirjasto[muokkaa wikitekstiä]

Wikikirjasto, tämä sivusto, on kokoelma kirjan kaltaisia tietotekstejä. Wikikirjastossa perusrakenne on useasta sivusta koostuva kirja.

Wikisitaatit[muokkaa wikitekstiä]

Wikisitaattit on eri henkilöiden esittämien sitaattien, puheiden ja kirjoitusten sekä sananlaskujen ja anekdoottien kokoelma. Sitaatit on jaettu henkilöittäin sivulle, jossa on myös lyhyt kuvaus henkilöstä ja linkki Wikipedian kattavampaan kuvaukseen.

Wikiaineisto[muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto on tarkoitettu valmiille teksteille, jotka voidaan julkaista CC-BY-SA -lisensillä tai joilla ei ole tekijänoikeutta. Niiden alkukieli voi olla mikä tahansa, tai ne voivat olla käännöksiä.

Wikiuutiset[muokkaa wikitekstiä]

Wikiuutiset on tarkoitettu ajankohtaisille uutisille.

Wikiopisto[muokkaa wikitekstiä]

Wikiopisto on vasta muotoutumassa.