Siirry sisältöön

Paleontologia/Paleontologiaan liittyvät tieteet

Wikikirjastosta
Paleontologia -kirjan luvut
Etusivu     Geologiset
aikakaudet
   
Fossiilit     Mitä paleontologia on     Paleontologisia
tutkimusmenetelmiä
   
Paleontologian
historia
   
Paleontologiaan
liittyvät tieteet
   
Aiheesta muualla     Elämän historia

Paleontologia ei ole ainoa tiede, joka käyttää maankuoren fossiilien informaatiota hyödykseen tutkimuksessaan. Tässä luvussa esitellään muutamia tieteitä, jonka lähtötieteenä on paleontologia.

Paleoklimatologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paleoklimatologia on paleontologian haara, joka tutkii fossiilien ja muiden maaperänäytteiden sekä jääkairausten pohjalta muinaisia ilmastonmuutoksia. Paleoklimatologian ansiosta tiedämme esimerkiksi viime jääkauden jäätiköitymisen vaiheet.

Paleoekologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä jurakautinen maisema on paleoekologien työn tulosta. Etualalla Diplodocuksia.

Paleoekologia on paleontologian haara, joka tutkii ja rekonstruoi fossiilien ja kivikerrostumien sisältämän tiedon perusteella tietyn aikakauden ja paikan ekosysteemin eli elinympäristön. Pitkälti paleoekologien työn avulla on voitu rekonstruoida esimerkiksi dinosaurusten elintapoja, sillä eliön elintavat ovat sidottuja sen elinympäristöön.

Paleotaksonomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paleotaksonomia luokittelee muinoin eläneitä eliöitä fossiilinäytteiden perusteella taksonomisiin luokkiin kuten taksonomit nykyisiä eliöitä. Paleotaksonomit käyttävät luokitteluperusteena myös taksonomien käyttämien paikan ja rakenteen lisäksi fossiileista kerättyä aineistoa eliöiden kehityslinjoista.