Siirry sisältöön

Paleontologia/Tutkimusmenetelmiä

Wikikirjastosta
Paleontologia -kirjan luvut
Etusivu     Geologiset
aikakaudet
   
Fossiilit     Mitä paleontologia on     Paleontologisia
tutkimusmenetelmiä
   
Paleontologian
historia
   
Paleontologiaan
liittyvät tieteet
   
Aiheesta muualla     Elämän historia

Tämä luku esittelee mahdollisimman kattavasti paleontologian alaan liittyviä tutkimusmenetelmiä.

Fossiilien tutkimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fossiileista saa paljon tietoa kyseisestä, ammoin eläneestä eliöstä. Luista voi esimerkiksi sanoa, kulkiko eläin kahdella vai neljällä jalalla tai kuinka vanha se oli kuollessaan. Hampaista voidaan päätellä eläimen käyttämä ravinto ja kallosta sen aivojen koko ja älykkyys.

Radiohiiliajoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki elävät olennot sisältävät jonkin verran hiiltä, ja tämä tutkimus käyttää hyväkseen hiilen erästä tiettyä isotooppia, joka on lievästi radioaktiivinen. Tätä hiiltä on kaikissa eliöissä prosentuaalisesti yhtä paljon, ja se puoliintuu tietyn ajanjakson kuluessa. Luista voidaan siis tutkia radioaktiivisen hiilen kokonaismäärä ja verrata sitä luissa olevan hiilen määrään, niin nähdään, kuinka vanha fossiili on.

Biomekaaninen mallintaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tällä tutkimusmenetelmällä saadaan mallinnettua esimerkiksi petodinosaurusten iskuvoimaa. Tutkimuksessa rakennetaan sukulaiseliövertailun avulla mekaaninen malli tutkittavasta ruumiinosasta, ja sillä tutkitaan, miten fossiilisten eläinten mikäkin ruumiinosa toimi.

Vertailu sukulaiseliöihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monilla sukupuuttoon kuolleilla eliöillä on vielä elossaolevia sukulaislajeja, joiden käyttäytyminen muistuttaa fossiilisten lajien käyttäytymistä. Esimerkiksi tutkittaessa Tyrannosaurus Rexin leukojen puruvoimaa voidaan sitä verrata esimerkiksi krokotiiliin tai samantyyppiseen petoon eli esimerkiksi leijonaan.

Koproliittien tutkimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koproliitit eli kivettyneet ulosteet kertovat paljon aikansa maailmasta. Yhdistettynä luulöytöihin ne kertovat esimerkiksi eläinten ruokavaliosta ja alueen muinaisesta floorasta ja faunasta.

Geologinen tutkimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Geologisen tutkimuksen avulla voidaan tutkia tietyn ympäristön oloja muinaisina aikakausina, sillä tietynlaiset maakerrokset muodostuvat tietynlaisissa ympäristöissä. Geologi voi esimerkiksi löytää kivikerrostumista muinaisesta suosta kertovat kerroksen.