S1 Esihistoriallinen aika ja sivilisaation synty/Mitä historia on?

Wikikirjastosta
Sisällysluettelo

Mitä historia on ja miten siitä voi tietää?

Mitä historia on?
Miten menneestä saadaan tietoa?
Menneisyys jaetaan aikakausiin
Mitä esihistoria on?

Maailma ennen ihmistä ja ihmislajin kehitys

Maailma ennen ihmistä
Kuinka voimme tietää ihmislajin menneisyydestä?
Ihminen on osa kädellisten kehityksen jatkumoa

Esihistoriallisen ihmisen elämää

Olet siis aloittamassa uutta oppiainetta nimeltä historia. Mitä se oikein tarkoittaa? Mitä historiassa opiskellaan?

Historia tarkoittaa menneisyyttä, sen tutkimista ja kertomuksia menneestä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arkeologit tutkivat historiaa etsimällä maasta kauan sitten eläneiden ihmisten ja eläinten jäänteitä.

Historialla voidaan tarkoittaa useampaakin asiaa. Se voi tarkoittaa menneisyyttä eli kaikkea sitä, mitä on tapahtunut juuri tätä hetkeä ennen. Esimerkiksi se mitä teit eilen, edellisellä välitunnilla on historiaa.

Toinen merkitys sanalle historia on menneiden tapahtumien ja asioiden tutkiminen ja selvittäminen sekä menneestä kertova kuvaus eli kertomus. [1] Kun esimerkiksi kerrot toisille mitä teit viikonloppuna, et kerro kaikkea minuutti minuutilta, vaan valitset omasta mielestäsi tärkeät asiat. Näin kerrot omaa historiaasi eli valikoitua tarinaa sinulle tapahtuneista asioista ja niiden syistä. Samalla tavoin historian tunnilla ei opiskella kaikkea maailmankaikkeuden olemassaolon aikana tapahtunutta, vaan valikoituja tavalla tai toisella tärkeitä tapahtumia.

Näiden lisäksi historialla voidaan tarkoittaa menneisyydessä aikaa kirjoitustaidon keksimisen jälkeen. Aikaa ennen kirjoitustaitoa kutsutaan puolestaan esihistoriaksi ja siihen tutustut historian opintojesi alussa.

Ei ole vain yhtä historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauan sitten esivanhempamme ovat jättäneet merkkejä itsestään. Kuvassa Värikallion kalliomaalaus Suomussalmella.

Jos kysyt kavereiltasi mitä heille tapahtui eilen, huomaat, että kaikilla teillä on ollut erilainen päivä. Olette kaikki eläneet saman päivän, mutta se on ollut jokaiselle erilainen. Miten teille olisikaan voinut tapahtua samoja asioita, jos ette ole olleet yhdessä! Vaikka olette eläneet aivan saman päivän, teidän historianne ovat erilaiset.

Samalla tavoin eri puolilla maailmaa eläville ihmisille on vuosisatojen ja vuosituhansien kuluessa tapahtunut ja tapahtuu parhaillaankin erilaisia asioita, jotka eivät välttämättä ole millään tavalla tärkeitä kaikille maailman ihmisille. Nämä tapahtumat eivät välttämättä päädy osaksi koulujen historian oppikirjoja, mutta se ei vähennä niiden merkitystä osallisina olleille ihmisille.

Vaikka eri ihmiset ovat kokeneet yhtä aikaa saman tapahtuman, se saattaa näyttäytyä mukana olleille ihmisille erilaisina. Tällöin sanotaan, että eri ihmiset antavat samalle tapahtumalle erilaisen merkityksen. Esimerkiksi suurelle osalle suomalaisia urheilufaneja vuoden 1995 tapahtumat Globenin jäähallissa Ruotsissa ovat iloinen ja tärkeä osa suomalaista urheiluhistoriaa, kun taas ruotsalaisten urheiluhistoriaan nämä samat tapahtumat eivät ehkä jää yhtä tärkeänä.

Keskusteltavaksi
  • Mitä suomalaisen urheiluhistorian kannalta tärkeää tapahtui Ruotsissa Globenin jäähallissa vuonna 1995. Jos ette tiedä, ottakaa selvää.
  • Keskustelkaa tilanteista, joissa sinä ja kaverisi olette kokeneet samat tapahtumat eri tavoilla.
  • Miksi kaikkea maailman ihmisille tapahtunutta ei kirjoiteta historian oppikirjoihin?

Historiaa tuntemalla voimme ymmärtää keitä me olemme ja miksi elämämme on tällaista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maanviljelystaidon oppiminen on yksi maailmaa ja ihmisten elintapaa suuresti muuttanut tapahtuma. Keksitkö miksi? Kuva muinaisesta Egyptistä 1400-luvulta ennen ajanlaskumme alkua.

Historiasi on kuin polku, joka on tuonut sinut tähän päivään. Tutkimalla tarkemmin sinulle tapahtuneita asioita ja tekemiäsi valintoja, voit ymmärtää, miksi olet nyt sellainen kuin olet. Jos olisit jossain kohdassa ehkä valinnut toisin, olisit ehkä toisenlainen. Oletko esimerkiksi taitava jossain? Osaatko ehkä soittaa tai pelata jotain erityisen hyvin? Syy löytyy historiastasi. Tilanne olisi varmasti toisenlainen, jos olisit ensimmäisen soitto- tai pelikerran jälkeen todennut, ettei homma ole sinua varten ja lopettanut.

Myös asiat, joita et ole voinut valita, vaikuttavat siihen, millainen elämäsi on. Se, että olet syntynyt esimerkiksi Suomeen tekee elämästäsi juuri erilaista, kuin jos olisit syntynyt vaikkapa Kiinaan. Ymmärtääksesi miksi näin on, sinun tulee tuntea Suomen historiaa pitkältä ajalta ennen syntymääsi.

Koko maailman historiassa on samalla tavoin tapahtunut asioita, jotka ovat vaikuttaneet tavalla tai toisella maailmaan. Nämä asiat ovat voineet tapahtua ihmisen toimesta tai ilman ihmistä. Näistä tapahtumista olemme historiassa kiinnostuneita, koska ne ovat muovanneet maailmaa sellaiseksi kuin se nyt on.

Tärkeää on ymmärtää, että noilla tapahtumilla on ollut seurauksia, jotka ovat muuttaneet maailmaa. Ilman näitä tapahtumia eläisimme ehkä erilaisessa maailmassa ja olisimme erilaisia ihmisiä. Kun tutustumme näihin tapahtumiin ja yritämme ymmärtää millaisia vaikutuksia ja seurauksia niillä on ollut, voimme ymmärtää miksi maailma on tällainen ja miksi me ihmiset olemme tällaisia.

Tervetuloa siis historian opiskelun pariin oppimaan millainen maailma oli ennen ihmistä, miten siitä on tullut tällainen ja keitä me ihmiset olemme!

Tehtäviä ja pohdittavaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pohdi, mitä seuraavat historianlajit tutkivat
    1. taidehistoria
    2. urheiluhistoria
  2. Listatkaa tapahtumia ja asioita historiassa, jotka ovat olleet mielestänne jollain tavalla merkityksellisiä ja tärkeitä, ja ansaitsisivat siksi mielestänne tulla mainituksi historiankirjoituksessa. Perustelkaa valintanne.
  3. Valitse ja listaa 5-10 omassa elämässäsi tapahtunutta asiaa, jotka mielestäsi ovat olleet tärkeitä sinun historiassasi. Perustele valintasi. Miten nämä tapahtumat ovat vaikuttaneet siihen, millainen sinä olet nyt?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirja www.kielitoimistonsanakirja.fi. Viitattu 21.8.2018.