S1 Esihistoriallinen aika ja sivilisaation synty/Mitä esihistoria on?

Kohteesta Wikikirjasto
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä aikajana havainnollistaa erilaisia tapoja jakaa historiaa ajanjaksoihin.
Tämä aikajana havainnollistaa erilaisia tapoja jakaa historiaa ajanjaksoihin.
Vasarakirves, kiveä. Oikeanpuolimmainen vasarakirves, numerolla KM 29:1 on ensimmäinen Kansallismuseon kokoelmiin otettu kivikautinen esine. Kuva: Museovirasto.
Olkakirves, pronssia. Kirveet numerolla KM 72: 1a ja 1b ovat ensimmäiset Kansallismuseon kokoelmiin otetut esineet pronssikaudelta. Kuva: Museovirasto.

Esihistoriaksi kutsutaan aikaa, jolta ei ole kirjoitettua tietoa. Esihistoriallinen aika jaetaan kolmeen kauteen: kivikauteen, pronssikauteen ja rautakauteen. Jako perustuu työkalujen terissä käytettyihin materiaaleihin.

Tieteellinen käsitys esihistoriallisesta ajasta kehittyi 1800-luvun alussa, jolloin löydetyt esineet jaettiin materiaalinsa perusteella eri aikakausiin. Luonnontieteellisin menetelmin ei tuolloin vielä voitu ajoittaa löytöjä kovin tarkasti, joten esineiden luokittelua käytettiin ajoittamisen apuna. 1800-luku oli Euroopassa kansallisvaltioiden muotoutumisen ja nationalismin aikaa, ja arkeologian sekä muiden tieteiden ja taiteiden avulla pyrittiin luomaan kuva kansojen alkuperästä.

Esihistoriaa tutkiva tieteenala on nimeltään arkeologia. Arkeologia tutkii ihmisen materiaalista kulttuurihistoriaa monia muita tieteitä apuna käyttäen.

Lisää arkeologisesta kulttuuriperinnöstä löytyy Museoviraston kokoamasta arkeologisen kulttuuriperinnön oppaasta.