S1 Esihistoriallinen aika ja sivilisaation synty/Mitä esihistoria on?

Kohteesta Wikikirjasto
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä aikajana havainnollistaa erilaisia tapoja jakaa historiaa ajanjaksoihin.
Tämä aikajana havainnollistaa erilaisia tapoja jakaa historiaa ajanjaksoihin.
Vasarakirves, kiveä. Oikeanpuolimmainen reiällinen kirves, numerolla KM 29:1, on ensimmäinen Kansallismuseon kokoelmiin otettu kivikautinen esine. Kuva: Museovirasto.
Olkakirves, pronssia. Kirveet numerolla KM 72: 1a ja 1b ovat ensimmäiset Kansallismuseon kokoelmiin otetut esineet pronssikaudelta. Kuva: Museovirasto.

Esihistoriallisesta ajasta ei ole olemassa kirjoitettuja lähteitä[muokkaa]

Esihistoriaksi kutsutaan aikaa, jolta ei ole kirjoitettua tietoa. Esihistoriallinen aika jaetaan kolmeen kauteen: kivikauteen, pronssikauteen ja rautakauteen. Jako perustuu työkalujen terissä käytettyihin materiaaleihin, jotka ovat säilyneet paremmin kuin muut käytetyt luonnonmateriaalit.

Tieteellinen käsitys esihistoriallisesta ajasta kehittyi 1800-luvun alussa, jolloin löydetyt esineet jaettiin materiaalinsa perusteella eri aikakausiin. Luonnontieteellisin menetelmin ei tuolloin vielä kyetty ajoittaa löytöjä kovin tarkasti, joten esineiden luokittelua käytettiin ajoittamisen apuna. 1800-luku oli Euroopassa kansallisvaltioiden muotoutumisen ja nationalismin aikaa, ja arkeologian sekä muiden tieteiden ja taiteiden avulla pyrittiin luomaan kuva kansojen alkuperästä.

Esihistoriasta saadaan tietoa arkeologian avulla[muokkaa]

Esihistoriaa tutkiva tieteenala on nimeltään arkeologia. Arkeologian pyrkimyksenä on kuvata ja ymmärtää ihmisen toimintaa esihistoriasta tähän päivään saakka. Ihmistoiminnan tuloksena syntyneitä ja maalla tai vedessä säilyneitä muinaisjäännöksiä, rakenteita, kerrostumia ja esinelöytöjä kutsutaan arkeologiseksi kulttuuriperinnöksi. Arkeologia tutkii ihmisen materiaalista kulttuurihistoriaa monia muita tieteitä apuna käyttäen.

Tehtäviä ja pohdittavaa[muokkaa]

Lue lisää[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

Keihäänkärki; varsiputkellinen keihäänkärki on Kansallismuseon kokoelmien vanhin rautakautinen esine, luettelonumerolla KM5:1. Kuva Museovirasto (musketti.M012-KM5-1)