S2 Erilaisia elämäntapoja/Suuret uskonnot

Kohteesta Wikikirjasto
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jo vuosituhansia osa ihmisistä eri puolilla maailmaa on uskonut jonkin yliluonnollisen olennon tai olentojen olemassaoloon. Ihmisillä on aina ollut myös erilaisia käsityksiä siitä, millaisia nämä yliluonnolliset olennot – joita myös jumaliksi on kutsuttu – ovat ja miten niitä tulee palvella. Kun useiden ihmisten yhteisestä tavasta uskoa yliluonnollisen jumalan olemassaoloon tulee oppijärjestelmä, sitä voidaan sanoa uskonnoksi. Tässä artikkelissa pääset tutustumaan maailmalla suosittuihin uskontoihin sekä tapoihin, joilla uskonnot vaikuttavat uskovien elämään.

Uskonnot jaetaan monoteistisiin, polyteistisiin ja panteistisiin[muokkaa]

Nekin, jotka ovat yksimielisiä siitä, että jumala on olemassa, ovat eri mieltä siitä kuka ja millainen jumala on. Myös siitä, onko jumalia yksi vai monta, on erimielisyyttä. Uskonnot voidaan siksi karkeasti jaotella kolmeen ryhmään: monoteismiin, polyteismiin sekä panteismiin. Huomaatkin varmaan, että yhteistä kaikille näille on sanan lopussa esiintyvä -teismi.

Monoteismillä tarkoitetaan uskoa yhteen jumalaan [1]. Monoteistiset uskonnot ovat siis uskontoja, joiden mukaan on olemassa vain yksi jumala. Esimerkkejä monoteistisistä uskonnoista ovat esimerkiksi islam ja kristinusko.

Polyteismillä tarkoitetaan uskoa moniin jumaliin [2]. Polyteistiset uskonnot, joista hyvänä esimerkkinä toimii hindulaisuus, ovat uskontoja, joissa tunnustetaan monien jumalien olemassaolo.

Panteismillä puolestaan tarkoitetaan ajatusmallia, jonka mukaan jumalia ei ole yksi tai monta vaan koko maailmankaikkeus tai jokin luonnon perusvoima on jumala [3].

Kolme suosituinta uskontoa maailmalla ovat kristinusko, islam ja hindulaisuus[muokkaa]

Kannattajamäärässä mitattuna kolme suurinta uskontoa maailmalla ovat kristinusko, islam ja hindulaisuus. Näiden lisäksi maailma on pullollaan myös muiden uskontojen kannattajia.

Kristinuskon symboli on risti. Missä kaikkialla olet nähnyt ristin?

Kristinusko on maailman suurin uskonto[muokkaa]

Väkimäärässä mitattuna maailman suurin uskonto on kristinusko. Se on syntynyt noin 2000 vuotta sitten lähi-idässä eläneen Jeesus Nasaretilaisen toiminnan seurauksena. Kristinuskon kannattajat eli kristityt uskovat Jeesuksen olleen jumalan poika, joka tuli noin 2000 vuotta sitten maan päälle. Tarinoita hänen teoistaan sekä opetuksistaan on kerätty uuteen testamenttiin, joka yhdessä vanhan testamentin kanssa muodostaa kristittyjen pyhän kirjan, Raamatun. Kristityille Raamattu antaa ohjeita hyvään elämään esimerkiksi Jeesuksen opetusten muodossa. Se myös sisältää 10 käskyä. Ne ovat kymmenen ohjetta, joita kristityn tulee noudattaa ja jotka kristityt uskovat saadun suoraan jumalalta. Raamatussa kerrotaan myös kristinuskon näkemys siitä, kuinka maailma on saanut alkunsa.

Kristinusko ei kuitenkaan ole vain yksi samalla tavalla ajattelevien ryhmä. Vaikka kaikkia kristittyjä yhdistääkin usko yhteen ja samaan jumalaan ja Jeesukseen, ovat erimielisyydet siitä, mitä tämä jumala tahtoo ihmisten tekevän ja miten tätä jumalaa tulisi palvella jakaneet kristityt 2000 vuoden aikana useampaan kristittyyn kirkkoon. Sinunkin koulustasi tai kaveripiiristäsi saattaa löytyä esimerkiksi evankelis-luterilaisia, ortodokseja tai katolisia, jotka kaikki ovat kristittyjä. Näiden lisäksi on vielä monia muita kristillisiä kirkkoja tai näiden alaisuudessa toimivia suuntauksia.

Kristinuskolla on ollut suuri vaikutus länsimaiseen ja eurooppalaiseen kulttuurin ja se vaikuttaa ainakin toistaiseksi myös sinun elämääsi, uskotpa jumalaan tai et. Esimerkiksi Suomen lipussa on kristinuskon tunnus, sunnuntai on perinteisesti ollut vapaapäivä (Raamatussa käsketään pyhittää lepopäivä ja kerrotaan, kuinka luotuaan maailman jumalakin lepäsi sunnuntaina) ja vasta aivan viime vuosina kaupat ovat saanet luvan olla auki myös sunnuntaisin, tärkeimpinä kristillisinä juhlina, jouluna ja pääsiäisenä sinulla on vapaapäiviä koulusta ja itse asiassa koko länsimainen ajanlasku alkaa siitä vuodesta, kun Jeesuksen uskotaan syntyneen. Vuosi 2017 tarkoittaa siis 2017. vuotta Jeesuksen syntymästä. Kun historian oppikirjassa mainitaan vaikkapa vuosi 300 eaa., tarkoitetaan vuotta 300 ennen ajanlaskumme alkua, eli vuotta nolla, eli Jeesuksen syntymävuotta.

Islam on syntynyt profeetta Muhammedin toiminnan seurauksena[muokkaa]

Islamin symboli on kuunsirppi ja tähti.

600-luvulla eli noin 600 vuotta kristittyjen Jeesuksen elämän jälkeen Arabian niemimaalla eläneen profeetta Muhammedin toiminnan seurauksena sai alkunsa maailman toiseksi suosituin uskonto, islam.

Islaminuskoista ihmista sanotaan muslimiksi.

Hindulaisuus on uskonnoista vanhin[muokkaa]

Kolmesta suuresta uskonnosta vanhin on hindulaisuus. Se on maailman kolmanneksi suosituin uskonto. Katsoessasi karttaa huomaat kuitenkin, että hindulaisuus on suosittua lähinnä Intiassa.

Maailman suurimmat uskonnot väkiluvun mukaan v. 2010 [4]
uskonto kannattajamäärä v. 2010 % maailman väestöstä
kristinusko 2 168 330 000 31,4
islam 1 599 700 000 23,2
hindulaisuus 1 032 210 000 15,0

Muut suuret uskonnot[muokkaa]

Kolmen suurimman uskonnon lisäksi maailmalla on runsaasti muitakin uskontoja.

Pohdittavaa ja tehtäviä[muokkaa]

  1. Tutki yllä olevassa kuvagalleriassa kolmen suurimman uskonnon levinneisyyttä. Miten selität sen, että hindulaisuus on kannattajamäärässä mitattuna maailman kolmanneksi suurin uskonto, vaikka se on keskittynyt lähinnä yhteen paikkaan maapallolla?
  2. Selvitä minkä eri uskontojen edustajia sinun luokastasi ja koulustasi löytyy. Tiettyyn uskontokuntaan kuuluminen ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita tietynlaista elämäntapaa. Kysy, haluaisiko joku tuttavasi kertoa, miten hänen uskontokuntansa näkyy hänen elämässään.
  3. Tutki tästä linkistä avautuvaa tilastokeskuksen tilastoa Suomen väestön jakautumisesta uskontokunnittain vuonna 2016. Tee havainnoistasi itsellesi muistiinpanot tai keskustelkaa niistä yhdessä luokassa.
  4. Selvitä kuinka kristinuskossa, islamissa ja hindulaisuudessa uskotaan maailman saaneen alkunsa.
  5. Kaikki uskonnot sisältävät tapoja ja perinteitä, jotka yhdistävät uskonnon edustajia. Nämä saattavat näkyä esimerkiksi päivän tai viikon rytmityksessä, ruokailussa tai vaikkapa pukeutumisessa. Tee tapojen ja perinteiden vertailu maailman kolmen suurimman uskonnon osalta.

Lähteet[muokkaa]

  1. Tieteen termipankki 1.09.2017: Filosofia:monoteismi. (Tarkka osoite: http://www.tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:monoteismi.)
  2. Tieteen termipankki 1.09.2017: Filosofia:polyteismi. (Tarkka osoite: http://www.tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:polyteismi.)
  3. Tieteen termipankki 1.09.2017: Filosofia:panteismi. (Tarkka osoite: http://www.tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:panteismi.)
  4. PEW Research center, THE FUTURE OF WORLD RELIGIONS: POPULATION GROWTH PROJECTIONS, 2010-2050, http://www.pewforum.org/2015/04/02/religious-projections-2010-2050/pf_15-04-02_projectionstables8/# (luettu 1.9.2017)