Siirry sisältöön

Ubuntu tutuksi/Asennusmedian luominen

Wikikirjastosta

Mikä on asennusmedia?

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asennusmedia sisältää Ubuntun asennustiedostot asentaaksesi sen tietokoneeseesi. Se sisältää myös niin sanotun live-tilan (tunnetaan myös live-CD nimellä), minkä avulla voit käyttää Ubuntua suoraan asennusmedialta, joten voit kokeilla Ubuntua ja sen toimivuutta tietokoneessasi ilman, että teet muutoksia nykyiseen järjestelmääsi. Kuitenkin Ubuntun käyttäminen live-tilassa voi olla hitaampaa kuin normaalisti asennettuna riippuen mille välineelle teit asennusmedian.

Yleisimmät välineet mistä asennusmedia tehdään ovat DVD-levyt ja USB-muistitikut. Ohjeet molempiin alempana. Osa Ubuntun rinnakkaisversioista voivat myös mahtua CD-levylle.

Itse tekemisen sijasta voi asennuslevy löytyä sinulle sopivasta kirjastosta. Asian voit tarkistaa täältä. Ubuntu-levy on myös mahdollista tilata netistä.

Asennusmedian luominen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asennusmedian luomisessa on kaksi eri vaihetta.

  1. Levykuvan lataaminen
  2. DVD-levyn polttaminen tai asennusmuistitikun luominen

Levykuvatiedoston lataaminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensiksi tarvitset levykuvatiedoston asennusmediasta. Tämä tiedosto on ".iso"-päätteinen. Levykuvan löydät Ubuntu Suomen lataussivulta tai Ubuntun viralliselta lataussivulta.

Mikäli tietokoneesi on valmistettu ennen vuotta 2007, saatat joutua lataamaan muun levykuvan kuin Ubuntu Suomen lataussivulla oletuksena tarjotun. Tässä tapauksessa katso ohje kirjan seuraavalta sivulta.

DVD-levyn luominen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useimmissa DVD-polttoohjelmissa on mahdollisuus levyn luontiin levykuvatiedostosta. Ubuntun suomenkielisen yhteisön sivuilla on hyvä ohje levykuvan polttamiseen. Windows 7:ssä ja uudemmissa on jo valmiina mahdollisuus polttaa ".iso"-levykuvatiedostoja.

Asennusmuistitikun luonti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ubuntun asennuksessa käytettävän muistitikun on oltava vähintään 4GB suuri. Windowsissa asennusmediana toimivan muistitikun voi tehdä balenaEtcher-ohjelmalla. Muistitikku on hyvä olla tyhjänä ja alustettuna ennen näiden ohjelmien käyttämistä. Ohjelmat toimivat tällä periaatteella: Valitse levykuvatiedosto, muistitikun asemakirjain, tikun alustus (jos ohjelmassa) ja käynnistä ohjelma.

Tietokoneen käynnistäminen asennusmedialta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käynnistäessä muistitikku pitää olla kytkettynä tietokoneeseen tai asennus-DVD:n tietokoneen levyasemassa. Jos tietokoneen BIOS/UEFI-asetuksista käynnistysjärjestyksessä on ensimmäisenä kovalevy/järjestelmäasema, joudut valitsemaan tietokoneen käynnistymään käytössäsi olevalta asennusmedialta tai muuttamaan käynnistysjärjestystä. Tämä tapahtuu painamalla yleensä tietokoneen käynnistyksen yhteydessä lukevaa näppäintä (usein Esc tai F1). Lisätietoja BIOS/UEFI-asetuksista ja käynnistysjärjestyksestä löydät tietokoneesi käyttöohjeista.