Siirry sisältöön

Ubuntu tutuksi/Ohjelmat

Wikikirjastosta

Ubuntun mukana tulevien ohjelmien esittely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LibreOffice[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LibreOfficen käynnistysvalikko.

Microsoft Officea vastaava toimisto-ohjelmisto Ubuntussa on LibreOffice. LibreOffice perustuu avoimeen lähdekoodiin ja se pitää sisällään hyvin pitkälle samat toiminnot kuin Microsoftin toimisto-ohjelmisto. Siitä on olemassa versiot myös Microsoft Windows -käyttöjärjestelmille ja Mac OS X:lle.

LibreOfficeen siirtyminen on helppoa Microsoft Office 2003:een tai vanhempaan MS Office -versioon tottuneelle, sillä sen käyttöliittymä on hyvin samanlainen. LibreOffice tukee melko hyvin Microsoft-ohjelmien suljettuja tiedostomuotoja.

Ubuntu 12.04 LTS:n LibreOffice Writer

LibreOffice sisältää seuraavat osat:

 • LibreOffice Writer – tekstinkäsittely
 • LibreOffice Calc – taulukkolaskenta
 • LibreOffice Draw – vektorigrafiikka
 • LibreOffice Impress – esitysgrafiikka
 • LibreOffice Math – matemaattiset kaavat
 • LibreOffice Base – tietokantaohjelma

LibreOffice sisältää myös WWW-editorin ja tuen tietokantayhteyksille.

LibreOffice käyttää oletuksena OpenDocument-standardin mukaista tiedostomuotoa. Muun muassa Euroopan unionin komissio suosittelee tämän tiedostomuodon käyttämistä, ja monet suuret ohjelmistoalan yritykset tukevat sen leviämistä. Nykyiset ongelmat käytännön dokumenttistandardiksi aikojen saatossa muodostuneiden office-dokumenttien kanssa hidastavat ja hankaloittavat kuitenkin käyttöä. Officeen on saatavilla Microsoftin sivuilta lisäosat, joilla Officessa voidaan osittain avata käsittelyyn LibreOfficella sen odf-tiedostomuotoon talletettuja dokumentteja. Officen versiota 2007:ta seuraavaan versioon on lupailtu tukea odf-tiedostomuodolle.

Voikko-niminen ohjelmisto mahdollistaa suomen kielen oikoluku- ja tavutustoiminnon kytkemisen LibreOfficeen ja moniin muihin ohjelmiin. Voikosta on olemassa valmiit asennuspaketit Ubuntulle, joten sen käyttöönotto on helppoa.

OpenOfficelle (LibreOfficen vanhempi versio) on saatavilla laadukkaita suomenkielisiä ohjeita. Näistä kannattaa tutustua erityisesti Oikeusministeriön julkaisemaan kysymysten ja vastausten käsikirjaan. Myös Oikeusministeriön OpenOffice-pilotoinnin loppuraportti antaa hyvän kuvan ohjelmiston mahdollisuuksista.

Firefox[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ubuntu 12.04 LTS:n Firefox

Ubuntussa oletusarvoinen internetselain on Mozilla Firefox. Selaimen ominaisuuksia on helppo lisätä laajennusosien avulla ja niitä onkin saatavilla runsaasti. Kokeile esimerkiksi seuraavia:

 • Adblock – Estää mainosten näkymisen
 • Instantfox – Tehostaa hakukoneiden käyttöä
 • Fasterfox – Nopeuttaa selausta
 • StumbleUpon – Auttaa jakamaan mieluisia verkkosivuja ystäviesi kanssa
 • All-in-One gestures – Lisää hiirieleet selaimeen
 • Tabbrowser preferences – Auttaa välilehtien hallinnassa
 • DownloadHelper – Helpottaa videoiden ja kuvien lataamista
 • WOT – Luokittelee internetsivujen turvallisuuden
 • Unityfox - Parantaa Firefoxin integrointia Unityyn käynnistimen kuvakkeessa

Lue lisää:

Thunderbird[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mozilla Thunderbird 45.7

Ubuntun oletussähköpostiohjelma on Mozillan tekemä Thunderbird. Se tukee IMAP- ja POP-sähköpostiprotokollia. Thunderbirdiä voi muokata personilla ja lisäosilla.

Empathy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monipuolinen pikaviestinohjelma, joka tukee Google Talkia, Facebook-keskusteluja, Windows Liveä, IRC:tä ja monia muita keskusteluverkkoja.

Totem[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ubuntu 12.04 LTS:n Totem-videosoitin

Totem on Ubuntun oletusarvoinen videosoitin. Totem ei toista suoraan asennuksen jälkeen patenttien alaisia multimediaformaatteja (esimerkiksi wmv ja mov). Kyseiset mediatiedostot kuitenkin saa näkymään asentamalla videokoodekit yhteisön ylläpitämästä ohjelmavarastosta. Ohjelma osaa myös toistaa internetissä olevat videotiedostot käyttäen Firefox-selaimeen asennettua liitännäistä.

Lisätietoa:
Shotwell[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ubuntu 12.04 LTS:n Shotwell

Valokuvien järjestelyohjelma. Sisältää kevyet muokkausmahdollisuudet valokuville.
Brasero[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ubuntu 12.04 LTS:n Brasero

Ubuntun levynkirjoitusohjelma. Osaa polttaa data-, ääni- ja video-levyjä. Ohjelmalla voi tallentaa levyprojekteja ja polttaa samat projektit useasti.
Transmission[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ubuntu 12.04 LTS:n Transmission

Torrent-tiedostojen lataukseen ja jakamiseen tarkoitettu ohjelma.


Rytmilaatikko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ubuntu 12.04 LTS:n Rytmilaatikko

Ubuntun musiikkisoitin. Sisältää tuen Ubuntu One -musiikkikaupalle ja Last.fm:lleMuita ohjelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ubuntun sovellusvalikoiman ohjelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nämä ohjelmat ovat ladattavissa Ubuntun Sovellusvalikoimasta.

Chromium

Chromium on Googlen tarjoaman Chrome-selaimen avoimen lähdekoodin versio. Chromium on hyvä vaihtoehto Firefoxille.

Gimp-kuvankäsittelyohjelma

Gimp

Yksi Linuxin tunnetuimmista ohjelmista on kuvankäsittelyohjelma GIMP (GNU Image Manipulation Program), joka on varsin monipuolinen ominaisuuksiltaan. GIMP tarjoaa myös vaativalle harrastajalle riittävät monipuoliset kuvankäsittelyominaisuudet. GIMP:in käyttöliittymä on hieman totutusta poikkeava, mutta kuitenkin nopeasti omaksuttavissa.

Inkscape

Inkscape on monipuolinen vektorigrafiikkaohjelma. Se muistuttaa toiminnoiltaan Illustratoria, Freehandia ja Corel Drawta. Inkscape käyttää tiedostomuotonaan W3C-standardin mukaista SVG:tä.

Scribus

Scribus on tehokas ja monipuolinen julkaisuohjelma Linuxille. Sen tavoitteena on korkealaatuisten painokelpoisten PDF-dokumenttien tuottaminen sekä käytön helppous. Scribus on kehittynyt nopeasti ja se on hyvä vaihtoehto kaupallisille kilpailijoilleen.

Liferea

Liferea RSS-uutistenlukijaohjelmalla voi seurata monia RSS-syötteitä samanaikaisesti ja kullekin syötteelle voi asettaa omia ominaisuuksia noutoväleille, arkistoinnille jne. Ohjelma pienenee nätisti ikoniksi odottelemaan uusia viestejä - ja näyttääkin ikonissaan koko ajan uusien viestien lukumäärän. Ubuntussa RSS-syötteitä luetaan Liferea-nimisellä ohjelmalla. Kubuntun vastaava ohjelma on Akregator.

Lue lisää:

KompoZer

KompoZer on avoimen lähdekoodin vaihtoehto tunnetuille FrontPage- ja Dreamweaver-ohjelmille.

Wine

Winen avulla voit käyttää useimpia Windows-ohjelmia Linuxilla. Wineä käytetetään useimmiten päätteeltä.

Steam

Valve julkaisi Steam-pelialustansa Linuxille alkuvuodesta 2013. Steamilla voit ostaa ja pelata siellä olevia Linux-pelejä.

Muualta saatavia ohjelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Google Chrome

Chrome on sama kuin Chromium, mutta se sisältää suljettuja osia, kuten sen mukana tuleva uusin Adobe Flash.

Google Earth

Googlen satelliittikuvien katseluohjelma löytyy myöskin Linuxille.

Ubuntu Tweak

Tällä ohjelmalla voit muokata Ubuntusi ominaisuuksia monipuolisemmin. Mukana on myös eri ohjelmien ohjelmalähteitä, joten saat ohjelmien uusimmat versiot helposti.