S1 Minä ihmisenä/Hengitys

Wikikirjastosta
S1 MINÄ IHMISENÄ - MITEN IHMISKEHO TOIMII?
Miten ihmiskeho toimii?

Aistit

Luut ja lihakset

Hengitys

Sydän ja verenkierto

Sydämen toiminta

Mitä veri on?

Ruuansulatus

Aivot ja keskushermosto


Keuhkoilla otetaan happea ja poistetaan hiilidioksidia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pallealihaksella keuhkot saadaan suurenemaan ja pienenemään. Joskus ruokaa voi mennä "väärään kurkkuun". Tällöin ruokaa on päässyt henkitorveen, mikä saa sinut yskimään.
Pallealihaksella keuhkot saadaan suurenemaan ja pienenemään. Joskus ruokaa voi mennä "väärään kurkkuun". Tällöin ruokaa on päässyt henkitorveen, mikä saa sinut yskimään.

Ihmiskeho koostuu miljoonista ja miljoonista erilaisista soluista. Kaikilla soluilla on jokin tehtävä. Toimiakseen ja pysyäkseen elossa solut kuitenkin tarvitsevat happea. Hapen ottamista varten meillä on keuhkot. Keuhkojen tehtävä on ottaa ilmasta happea ja siirtää se verenkiertoon sekä siirtää verenkierrossa oleva hiilidioksidi pois elimistöstä.

Joka kerta, kun vedät henkeä sisään, keuhkosi laajenevat ja täyttyvät happea sisältävällä ilmalla. Happi läpäisee keuhkojen pinnan ja siirtyy pinnalla olevista pienistä keuhkorakkuloista verisuoniin. Veri kuljettaa hapen sitä tarvitseville soluille kaikkialle elimistöön.

Kun solut käyttävät hapen, se muuttuu kaasuksi nimeltä hiilidioksidi. Hiilidioksidi on ihmiselle haitallista ja on siksi saatava pois soluista. Hapen tavoin hiilidioksidi imeytyy vereen, jonka mukana se kulkee verisuonia pitkin takaisin keuhkoihin. Joka kerta, kun hengittäessäsi puhallat ilmaa pois keuhkoistasi, poistuu elimistöstäsi soluissa syntynyttä haitallista hiilidioksidia. Tästä kierros alkaa uudelleen: sisäänhengityksessä keuhkot täyteen happea, jonka veri kuljettaa soluille ja soluista myrkyllinen hiilidioksidi veren mukana keuhkoihin, ja uloshengitys.

Miksi hengästymme?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olet varmasti joskus hengästynyt. Hengästymme, kun liikumme oikein kovaa tai ponnistelemme lihaksillamme muuten. Mistä hengästyminen johtuu?

Lihakset koostuvat pienen pienistä lihassoluista. Aivan kuten kaikki muutkin solut, myös lihassolut tarvitsevat toimiakseen happea. Työskennellessään lihassolut käyttävät hapen ja se muuttuu hiilidioksidiksi. Hiilidioksidi on ihmiselle haitallista ja se on saatava ulos soluista.

Mitä kovemmin ponnistelemme, sitä kovemmin lihassolut joutuvat työskentelemään. Mitä kovemmin lihassolut työskentelevät, sitä nopeammin ne käyttävät happea. Aivot lähettävät tällöin keuhkoille käskyn hengittää nopeammin, jotta lihakset saisivat tarvitsemaansa happea nopeammin ja haitallinen hiilidioksidi saataisiin nopeammin pois kehosta. Siksi hengästymme.

Tehtäviä ja pohdittavaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Istu rauhallisesti ja laske montako kertaa hengität sisään ja ulos 10 sekunnin aikana. Laske sitten tuloksesi avulla montako kertaa hengittäisit yhdessä minuutissa.
  2. Tee tehtävän 1 mittaus uudelleen, mutta käy ennen mittaamista mahdollisimman nopeasti 20 kertaa kyykyssä. Selitä oppimasi perusteella, miksi hengitystiheys nousee urheillessa.

Lue lisää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yle oppiminen. Keuhkojen rakenne ja pinta-ala

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]