Siirry sisältöön

S1 Minä ihmisenä/Luut ja lihakset

Wikikirjastosta
S1 MINÄ IHMISENÄ - MITEN IHMISKEHO TOIMII?
Miten ihmiskeho toimii?

Aistit

Luut ja lihakset

Hengitys

Sydän ja verenkierto

Sydämen toiminta

Mitä veri on?

Ruuansulatus

Aivot ja keskushermosto


Luusto on ihmiskehon tukiranka

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Luurangon tehtävä on pitää meidät pystyssä, mahdollistaa liikkuminen ja suojata tärkeitä sisäelimiä.
Luurangon tehtävä on pitää meidät pystyssä, mahdollistaa liikkuminen ja suojata tärkeitä sisäelimiä.

Luusto muodostaa ihmiskehon tukirangan. Ihmiskehossa on yli 200 erilaista luuta, joiden tehtävä on pitää meidät pystyssä, ja yhdessä lihasten kanssa mahdollistaa liikkuminen. Luusto myös suojaa tärkeimpiä sisäelimiämme. Esimerkiksi rintakehä suojaa keuhkojamme ja sydäntämme. Pääkallo puolestaan suojaa aivojamme.

Luut jaloissa ja käsissä liittyvät toisiinsa nivelillä, joiden kohdalta pystymme taivuttamaan kättä tai jalkaa. Löydät nivelen esimerkiksi polvesta ja kyynärpäästä. Sormestasi löydät montakin niveltä.

Ihmisellä on selkäranka, joten kuulumme selkärankaisten eläinten ryhmään. Selkäranka koostuu nikamista, joiden ansiosta pystymme taivuttamaan sitä.

Luut tarvitsevat liikuntaa ja monipuolista ravintoa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pysyäkseen vahvana ja uudistuakseen luusto tarvitsee terveellisestä ruuasta saatavaa D-vitamiinia, proteiinia ja kalsiumia sekä runsaasti liikuntaa [1]. Joskus, jos esimerkiksi kaadumme, tipumme tai törmäämme johonkin, luut saattavat murtua tai jopa katketa. Ajan kuluessa ne luutuvat eli korjaavat itse itsensä. Murtumaa kannattaa kuitenkin käydä näyttämässä lääkärillä, jotta murtunut luu voidaan tarvittaessa laittaa oikeaan asentoon. Muistathan myös suojata pääkallosi kypärällä, kun pyöräilet, luistelet tai skeittaat.

Tarvitsemme liikkumiseen myös lihaksia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Liikkumiseen tarvitaan lihaksia.
Lihakset löytyvät ihon alta. Niitä tarvitaan liikkumiseen ja ne vahvistuvat, kun niitä käyttää.

Luiden lisäksi tarvitsemme liikkumiseen lihaksia. Niitä on ihmiskehossa yli 600. Halutessasi voit supistaa lihaksia. Lihakset ovat kiinnittyneet luihin, ja kun lihaksia supistetaan, luut liikkuvat. Kun laitat jalkasi koukkuun, jalan takapuolella olevat lihakset supistuvat ja vetävät jalan koukkuun. Kun ojennat jalkasi, jalan etupuolen lihakset supistuvat ja vetävät jalan suoraksi.

Ihmiskehossa on myös lihaksia, joita ei voi itse ohjata. Tällainen lihas on esimerkiksi sydän. Se supistelee, etkä saa pysäytettyä sitä, vaikka haluaisitkin.

Pidä huolta lihaksistasi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toimiakseen lihakset tarvitsevat happea ja energiaa. Happea ne saavat hengittäessämme ja energia tulee ruuasta. Lihakset tarvitsevat kasvaakseen myös ruuasta saatavaa proteiinia. Sen vuoksi on tärkeää syödä terveellisesti ja säännöllisesti.

Lihakset vahvistuvat, kun ne tekevät työtä. Lihaksia vahvistavaa työtä on kaikenlainen liikunta: juokse, kävele, hypi, mene kyykkyyn ja nouse ylös, kiipeile, nosta, vedä, työnnä, potkaise, heitä... Liikunnan ei tarvitse tapahtua urheilujoukkueessa, vaan kaikki liikunta on hyvästä. Kun lihaksia käyttää, voi tulla kuuma ja hiki. Se on hyvä merkki, sillä tiedät käyttäneesi lihaksiasi.

Joskus kovan liikunnan jälkeen lihakset saattavat olla kipeinä. Tämä ei ole vaarallista ja kipu häviää itsestään. Kipuja voi kuitenkin ehkäistä venyttelemällä kovan liikunnan jälkeen.

Tehtäviä ja pohdittavaa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Pyydä kaveriasi kumartumaan ja yritä tunnustelemalla löytää hänen selästään selkäranka.
  2. Montako niveltä löydät oikeasta jalastasi?
  3. Laita kätesi vatsalle ja yritä supistaa vatsalihaksesi mahdollisimman jäykiksi.
  4. Pohdi, miksi on hyvä, ettei ihminen pysty ohjaamaan kaikkia lihaksiaan (esim. sydän).
  1. Lujan luuston kulmakivet lapsuudessa ja nuoruudessa. Luustoliitto. (Viitattu 29.3.2018)