S1 Minä ihmisenä/Sydämen toiminta

Wikikirjastosta
S1 MINÄ IHMISENÄ - MITEN IHMISKEHO TOIMII?
Miten ihmiskeho toimii?

Aistit

Luut ja lihakset

Hengitys

Sydän ja verenkierto

Sydämen toiminta

Mitä veri on?

Ruuansulatus

Aivot ja keskushermosto

Sydän on vahva ja väsymätön lihas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmisen sydämen poikkileikkaus edestäpäin kuvattuna. Nuolet kertovat veren kulkusuunnasta.
Ihmisen sydämen poikkileikkaus edestäpäin kuvattuna. Nuolet kertovat veren kulkusuunnasta.

Sydän on sisältä ontto lihas. Vaikka se on lihas, emme pysty itse ohjaamaan sen toimintaa. Tällaista lihasta sanotaan autonomiseksi, eli itsenäiseksi. Sydämellä on yksi tehtävä: pumpata verta kulkemaan verisuonissa. Veri kulkee jatkuvasti sydämen läpi. Sydämen syke saa veren liikkumaan verisuonissa. Sydämen sisällä on yhteen suuntaan avautuvia läppiä. Koska ne avautuvat vain toiseen suuntaan, ne estävät veren liikkumisen väärään sydämen lyödessä.

Sydämen oikealla puolella ovat oikea eteinen ja oikea kammio. Sydämen vasemmalla puolella ovat puolestaan vasen eteinen ja vasen kammio. Sydämen väliseinä estää oikealla ja vasemmalla puolella olevaa verta sekoittumasta. Tämän on tarpeellista siksi, että sydämen oikea ja vasen puoli hoitavat erilaista tehtävää ja veren happipitoisuus on erilaista eri puolilla.

Sydämeen on ydistyneenä suuria verisuonia. Ne suuret verisuonet, jotka kuljettavat verta sydämeen päin, ovat nimeltään laskimoita. Ne verisuonet, jotka kuljettavat verta sydämestä pois, ovat puolestaan nimeltään valtimoita. Suurta vasemmasta kammiosta lähtevää suurta valtimoa kutsutaan nimellä aortta. Aorttaa pitkin hapekas veri lähtee sydämestä kehoon.

Keuhkoverenkierto ja iso verenkierto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veri kiertää isossa verenkierrossa sydämestä takaisin sydämeen. Matkalla happi muuttuu hiilidioksidiksi. Sydämestä veri lähtee keuhkoverenkiertoon, jossa hiilidioksidin tilalle tulee happea. Keuhkoverenkierrosta hapekas veri palaa taas sydämeen, josta se lähtee uudelleen isoon verenkiertoon.
Veri kiertää isossa verenkierrossa ja keuhkoverenkierrossa. Nämä kaksi erottaa toisistaan sydän.

Verenkiertojärjestelmä jaetaan kahteen osaan: isoon verenkiertoon ja keuhkoverenkiertoon.

Tehtäviä ja pohdittavaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pohdi miksi on hyvä, että emme pysty itse säätelemään sydämen toimintaa. Mitä ongelmia saattaisi syntyä, jos meidän täytyisi itse muistaa pumpata verta verisuonissa?

Lue lisää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]