Siirry sisältöön

S2 Erilaisia elämäntapoja/Mitä kulttuuri tarkoittaa?

Wikikirjastosta
Kulttuurien kirja – Sisällysluettelo
Mitä kulttuuri tarkoittaa?
Maailman kulttuuripiirit
Vähemmistökulttuurit
Suomalaisia kulttuurivähemmistöjä: Suomen romanit
Suomalaisia kulttuurivähemmistöjä: Saamelaiset ovat alkuperäiskansa
Suomalaisia kulttuurivähemmistöjä: Suomenruotsalaiset ovat ruotsia äidinkielenään puhuvia suomalaisia
Suomalaisia kulttuurivähemmistöjä: Maahanmuuttajat tuovat mukanaan lähtömaansa kulttuuria

Kulttuuri tarkoittaa ihmisryhmän henkisten ja aineellisten saavutusten kokonaisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauneus ja millaisia vaatteita pidämme kauniina on vahvasti kulttuurista riippuvaista eli kulttuurisidonnaista.
Kauneus, millaisia vaatteita pidämme kauniina ja miten pukeudumme on vahvasti kulttuurista riippuvaista eli kulttuurisidonnaista.
Mitä ja miten syömme on osa kulttuuria. Mistä päin maailmaa tämä ateria voisi olla?
Mitä ja miten syömme on osa kulttuuria. Mistä päin maailmaa tämä ateria voisi olla?

Sanalla kulttuuri on arkikielessä monia eri merkityksiä. Usein arkikielessä sillä tarkoitetaan taidetta, kuten taidemaalauksia, musiikkia, elokuvia, kirjallisuutta ja teatteria. Laajemmin ymmärrettynä kulttuuri tarkoittaa kuitenkin koko ihmiskunnan tai jonkin pienemmän ihmisyhteisön henkisten ja aineellisten saavutusten kokonaisuutta, eli kaikkea sitä, mitä ihmiskunta tai jokin ihmisryhmä on saanut olemassaolonsa aikana aikaiseksi. Aineellisilla saavutuksilla tarkoitetaan esimerkiksi kaupunkeja, maalauksia, patsaita, rakennuksia tai jotain muuta käsinkosketeltavaa asiaa. Henkisillä saavutuksilla tarkoitetaan puolestaan asioita, joita ei voi käsin koskettaa. Tällaisia ovat esimerkiksi kieli, musiikki, kirjallisuus sekä tieteen saavutukset, kuten vaikkapa ymmärrys maailmankaikkeuden rakenteesta.

Kulttuuri ei kuitenkaan tarkoita ainoastaan sitä, mitä ihmisryhmä on saanut aikaiseksi tähän mennessä. Se tarkoittaa myös sitä, miten ihmisryhmä elää tällä hetkellä. Esimerkiksi miten jossain ihmisryhmässä on tapana ajatella asioista? Mitä he pitävät tärkeänä ja arvokkaana? Mikä on sallittua ja mikä kiellettyä? Miten erilaisissa tilanteissa kuuluu käyttäytyä? Miten pukeudutaan? Miten puhutaan? Mitä pidetään kauniina? Millainen taide on hyvää? Esimerkiksi kaikki tuo on kyseisen ihmisryhmän kulttuuria. Koska sinäkin olet osa jotain kulttuuria, miten ajattelet asioista, mitä pidät tärkeänä ja arvokkaana, miten käyttäydyt erilaisissa tilanteissa – kaikkiin näihin on vaikuttanut kulttuuri, jossa olet kasvanut.

Seuraava lausahdus kuvastaa hyvin kulttuurin roolia ihmisen elämässä. "Se, että syöt, on luonnon sanelema pakko, mutta se mitä syöt ja miten syöt – se on osa kulttuuriasi." Lyhyesti sanottuna kulttuuri tarkoittaa siis kaikkea sitä, mitä ihminen on koskaan saanut aikaiseksi ja miten ihmisryhmä elää.

Keskusteltavaksi
  • Mitä erilaisia omista tavoistamme poikkeavia tapoja tiedätte maailmalta?
  • Millaisia asioita teidän mielestänne suomalaisessa kulttuurissa pidetään tärkeinä ja arvokkaina?

Lue lisää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]