Siirry sisältöön

S4 Uuden ajan murrosvaihe

Wikikirjastosta

Tässä artikkelissa käydään läpi renessanssia, mikä se oli ja miten se näkyi.

Pääartikkeli: Uuden ajan alku

Tässä artikkelissa esitellään tiiviisti, mitä uudella ajalla ja "varhaismodernilla" ajalla tarkoitetaan.

Tässä artikkelissa on tarkoitus esitellä Martti Luther ja selittää mikä oli reformaatio ja miten se vaikutti Eurooppaan.

Pääartikkeli: Macchiavellin ruhtinas

Tässä tekstissä olisi tarkoitus esitellä tiivistetysti Macchiavelli sekä katkelmien avulla Ruhtinaan ajatuksia, tavoitteena saada lukijat pohtimaan Ruhtinaan ajatusten soveltumista valtioiden ja yhteisöjen, ja ylipäänsä ihmisten yhdessä elämiseen. Macchiavellin ajatuksia voisi peilata esim. kaveriporukkaan tai luokkaan. Millainen on hyvä johtaja kaveriporukassa? Entä luokassa? Artikkeli voisi laittaa oppilaat myös pohtimaan millaisen kuvan ihmisestä Macchiavelli tekstissään piirtää.

Pääartikkeli: Itsevaltius

Tässä artikkelissa esitellään, kuinka keskiajan lopulla ja uuden ajan ensimmäisinä vuosisatoina kuninkaat pyrkivät keskittämään valtaa itselleen. Artikkelissa esitellään myös Aurinkokuningas esimerkkinä itsevaltiaasta.

Tässä artikkelissa esitellään tieteessä uuden ajan alkupuolella tapahtuneita edistysaskelia ja maailmankuvan muutosta.

Tässä artikkelissa käydään läpi 1700-luvun valistusaatetta.

Tässä artikkelissa esitellään vuoden 1789 Ranskan suurta vallankumousta, sen syitä, etenemistä ja seurauksia kompaktissa paketissa.

Pääartikkeli: Napoleon Bonaparte

Tässä artikkelissa olisi tarkoitus esitellä Napoleon, vaikka hän ei varsinaisesti enää uuden ajan murrosvaiheeseen tai "varhaismoderniin" aikaan ehkä kuulukaan.