Siirry sisältöön

Kylä, jossa mustilla on valkoinen lippu

Wikikirjastosta
Villa Karon residenssin ja kulttuurikeskuksen päärakennus Grand-Popossa joulukuussa 2017.
Museé Karo.

Tässä kirjassa kerrotaan Grand-Popon seudun historiasta vuoteen 1904 asti, jolloin Dahomeysta tuli siirtomaa ja osa Ranskan Länsi-Afrikkaa.

Grand-Popon historia on afrikkalaista paikallishistoriaa. Mono-joen suisto on alue, jota voi pitää nykyisen Beninin omana ja erityisenä alueena. Jokisuu julistettiin Unescon biosfäärialueeksi vuonna 2017. Kaupungistuminen ei ole ollut niin voimakasta kuin Beninin suuremmissa kaupungeissa, ja tunnelma Grand-Popossa on leppoisa.

Monille suomalaisille tuttu afrikkalaissuomalainen residenssi ja kulttuurikeskus Villa Karo sijaitsee Grand-Popon kylässä. Kylän suoraa pääraittia pitkin kulkeva näkee vain vähän noin viidestäkymmenestä taajamasta koostuvan piirikunnan kokonaisuudesta. Pienten kylien sarja jatkuu idässä Bouche du Roihin eli jokisuulle ulottuvalle niemelle. Lännessä Grand-Popon piirikunta ulottuu Hillacondjin alueen läpi Togon valtion rajalle.

Tämän kirjan kirjoittaminen alkoi keväällä 2019 Wikipedia-artikkelina Grand-Popon historia, josta kirja on laajennettu. Voit muokata tekstiä vapaasti Wikipediassa noudatettavien sääntöjen mukaan. Jos haluat keskustella jostain kirjan aiheesta tai lisätä tietoja, etkä osaa liittää viitettä tietolähteeseen, ota asia esille kyseisen luvun keskustelusivulla. Jos olet kiinnostunut Dahomeyn tai Länsi-Afrikan historian tutkimuksesta, voit siirtyä lukemaan sivulla viisi julkaistua kappaletta Orjuuden kulttuuriperintö.

Kirja on osa suunnitelmaa, jonka tavoitteena on suunnitella ja pystyttää näyttely Grand-Popon historiasta Villa Karon museoon Grand-Popossa. Ennen sitä tulisi myös jatkaa paikkakunnan historian tutkimista Ranskan Dahomeyn siirtomaa-ajalta 1904-1960, sekä ottaa selville, mitä Grand-Popossa tapahtui itsenäisen Dahomeyn tasavallan (1960-1975) aikana, Beninin kansantasavallan (1975-1990) ja Beninin tasavallan aikoihin. Näitä sivuja muokataan sitä mukaa, kun tieto noista ajoista lisääntyy.

Ranskalainen Jean Barbot vieraili seudulla vuonna 1682. Erästä kylää hän nimitti ”Village de Popoksi” ja kuvasi sitä sanoin: ”kylä, jossa mustilla on valkoinen lippu”.[1]

Kirjan lyhyemmät versiot Wikibooksissa:

  • Strickrodt, Silke: Afro-European Trade in the Atlantic World, The Western Slave coast c 1550 – c 1885. James Currey, 2015. ISBN 978-1-84701-110-7. Worldcat. (englanniksi)
  1. Strickrodt, s. 48